Bani europeni pentru calificarea angajatilor

POS DRU, calificare, angajati, fonduri europene, dezvoltare profesionala

Sprijinul financiar european alocat pentru calificarea profesionala a angajatilor se ridica la un total de 125 de milioane de euro.

Astfel, societatile comerciale, organizatiile nonguvernamentale (ONG-urile) sau cele patronale pot primi finantare in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor (POS DRU), Axa Prioritara 2, operatiunea „Acces si participare la formarea profesionala continua”. in cazul fundatiilor si al asociatiilor, ajutorul nerambursabil poate ajunge la 98% din valoarea investitiei, iar pentru firme, la 95% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile.

Sprijin financiar de 100% se acorda pentru institutiile publice, precum si pentru cele aflate in subordinea Ministerului Muncii.

Acest program este destinat angajatilor din toate sectoarele economiei, cu exceptia administratiei publice si a educatiei. Pentru acestea doua exista programe de finantare specifice.

Cine primeste bani

Pentru a se incadra in categoria solicitantilor eligibili, cei interesati trebuie sa fie furnizori autorizati pentru formare profesionala, din domeniul public sau privat; centre autorizate de evaluare si certificare a competentelor profesionale; ONG-uri specializate in dezvoltarea resurselor umane, organizatii sindicale sau patronale si camere de comert.

Daca proiectul este propus de un grup de organizatii (publice sau private) partenere, solicitantul este institutia sau asociatia care formuleaza proiectul. La acestea se adauga, bineinteles, Ministerul Muncii si organizatiile aflate in subordinea acestuia, precum si altele coordonate de institutie.

In formularul cererii de finantare, la descrierea grupului-tinta, pentru proiectele care vizeaza activitati de formare profesionala continua trebuie mentionat numarul persoanelor care vor beneficia de acest program, denumirea calificarilor pentru care se va realiza pregatirea, dar si nivelul de calificare al acesteia.

Cheltuieli eligibile

Aici sunt incluse costurile cu personalul, mai precis salariile si contributiile sociale aferente cheltuielilor salariale, si cele cu transportul, cazarea si diurna.

Sunt finantate si cheltuielile aferente managementului de proiect, precum prelucrarea datelor, concesiunile, brevetele sau licentele, dar si materialele consumabile folosite. Un aspect important este faptul ca banii acopera si plata unor taxe precum cele de certificare, de autorizare a competentelor, cele de evaluare si de eliberare a diplomelor obtinute, precum si cheltuielile de participare la aceste programe.

De asemenea, sunt acoperite si alte costuri financiare si cele de natura juridica, ca de exemplu taxele notariale, de audit si cele pentru expertiza tehnica. Tot in aceasta categorie intra si costurile de informare si publicitate.

Criterii de eligibilitate a solicitantului

– Trebuie sa fie o organizatie legal constituita in Romania;
– Trebuie sa fie direct responsabil de pregatirea si managementul proiectului;
– Respecta normele comunitare privind informarea si publicitatea proiectului;
– Partenerii sunt organizatii care desfasoara activitati relevante pentru domeniul proiectului;
– Partenerii transnationali provin din statele membre ale Uniunii Europene si sunt organizatii legal constituite in tara de origine.

Ce proiecte se califica

Sanse de reusita mai mari au proiectele ce vizeaza furnizarea de cursuri de calificare profesionala a angajatilor. Tot aici sunt incluse si cele ce ofera facilitati pentru persoanele,”greu de motivat”, angajatii necalificati sau cu un nivel redus de calificare, si cele prin care sunt sprijinite serviciile de consiliere in cariera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top