347 milioane euro pentru schemele de sprijin in cadrul campaniei SAPS 2008

APIA, plati, campanie SAPS, scheme, FEADR, sprijin, suprafata, cereri

„Principalul obiectiv al Agentiei este ca banii europeni sa ajunga in contul fermierilor. Important este ca ministrul agriculturii Ilie Sarbu ne-a asigurat ca, potrivit unui acord cu Ministerul Finantelor Publice, fondurile necesare efectuarii platilor la hectar sunt disponibile”, a declarat Directorul General APIA, Daniel Constantin.

Directorul General APIA subliniaza ca toti fermierii care au depus cereri in Campania SAPS 2008 si care au indeplinit conditiile de eligibilitate vor primi sumele la care sunt indreptatiti.

Potrivit regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fara penalizari a platilor pe hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor. In cazul in care restantele de plata depasesc 4 la suta din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc 4 la suta.

Astfel, potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4 la suta se reduc cu urmatoarele procente: cu 10 la suta pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25 la suta pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45 la suta pentru trei luni, cu 70 la suta pentru patru luni, iar pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile decontabile de catre CE se reduc cu 100 la suta.

Fermierii care au solicitat sprijinul financiar pe suprafata nu sunt afectati de aceste penalitati financiare, acestea fiind suportate din bugetul statului membru.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top