UE va aloca anticipat 19 miliarde euro pentru sprijinirea persoanelor afectate de criza economica

fonduri UE, someri, Comisia Europeana

CE si Banca Europeana de Investitii, alaturi de alti parteneri, vor stabili, de asemenea, o noua facilitate de imprumuturi ale Uniunii de 500 milioane euro, prin care vor fi date microcredite celor care ar avea in mod normal dificultati de acces la fondurile necesare pentru infiintarea unei afaceri sau a unei microintreprinderi.

„Aceasta criza s-a declansat in sectorul financiar, dar toata lumea ii simte acum efectele. Am colaborat strans in ultimele luni cu guvernele nationale si cu organizatiile sindicale si patronale pentru a gasi cele mai bune modalitati de contracarare a efectelor sociale ale crizei. In mod special, trebuie sa ne concentram asupra gasirii de locuri de munca pentru tineri si nu trebuie sa-i lasam sa-si rateze intrarea pe piata fortei de munca, a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Vladimir Spidla.

Propunerile CE vor fi prezentate liderilor UE, care vor trebuie sa-si dea acordul, in cadrul Consiliului European din 18-19 iunie.

In strategia intitulata „Angajamentul comun pentru ocuparea fortei de munca”, Comisia aduce in prim-plan trei prioritati, care vizeaza mentinerea angajatilor la locurile de munca, crearea de locuri de munca si promovarea mobilitatii, imbunatatirea nivelului de calificare si satisfacerea necesitatilor pietei fortei de munca, precum si acces sporit la locuri de munca.

Alte masuri tin de asigurarea a cel putin 5 milioane de stagii de ucenicie pe intreg teritoriul UE pentru tinerii confruntati cu somajul si stabilirea de obiective pentru asigurarea unor posibilitati rapide de formare sau de munca pentru tinerii someri, precum si sprijin – inclusiv prin intermediul FSE – pentru mentinerea locurilor de munca viabile prin intermediul activitatii cu program redus si formarii.

De asemenea, CE vrea sa acorde un ajutor imediat pentru someri, pentru a se evita riscul somajului pe termen lung si pierderea competentelor relevante si un ajutor pentru reinsertia in campul muncii a celor mai dezavantajati, de exemplu prin intermediul scaderii costurilor nesalariale cu forta de munca, prin masuri de stimulare a recrutarii, precum si prin promovarea oportunitatilor de munca in care este necesar un nivel redus de calificare, in servicii casnice si de ingrijire.

In plus, CE va asigura un nou serviciu online „match and map”, pentru a-i ajuta pe cei care cauta sa gaseasca locuri de munca potrivite pentru competentele lor pe intreg teritoriul Europei, prin intermediul portalului Eures pentru locuri de munca europene, deja existent, si un angajament ca tinerii someri care-si cauta un loc de munca intr-un alt stat membru sa poata primi, timp de cel putin sase luni, ajutoare de somaj la care ar fi avut dreptul in tara de resedinta.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *