Proiecte de peste 3 milioane de euro, atrase de CJ Tulcea

CJ Tulcea, proiecte, finantare nerambursabila, fonduri UE, Dunarea

Cel mai mare dintre proiectele finalizate deja, conform informatiilor furnizate de CJ Tulcea, este cel care a vizat realizarea Centrului Ecoturistic Delta Dunarii si care a fost finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania-Ucraina, valoarea totala a proiectului fiind de 1.240.325 de euro.

Al doilea mare proiect ca valoare realizat in cadrul Euroregiunii Dunarea de Jos a fost „Sistem integrat pentru monitorizarea factorilor de mediu, biodiversitate si resurse naturale in Rezervatia Biosferei Transfrontaliera Delta Dunarii, Romania-Ucraina”.

Valoarea acestuia a fost de 734.158 de euro, in cadrul proiectului fiind achizitionata o nava laborator cu ajutorul careia se vor efectua analize ale factorilor de mediu din Delta transfrontaliera.

Al treilea mare proiect finalizat a fost „Plan de urgenta si protectie impotriva inundatiilor in Euroregiunea Dunarea de Jos”. In cadrul acestuia, a carui valoare este de 330.000 de euro, partenerii ucraineni ai CJ au achizitionat o nava cu dotari similare celei cumparate de partea romana in cadrul proiectul amintit anterior.

Cea mai mica finantare obtinuta pe un proiect derulat in cadrul Euroregiunii Dunarea de Jos, respectiv 50.000 de euro, a fost pentru „Arhetur – Acces la arheologie”, care a avut drept obiectiv promovarea siturilor arheologice din judetul Tulcea, Romania, si regiunea Odessa, Ucraina.

„Toate cele opt proiecte finalizate deja in cadrul Euroregiunii Dunarea de Jos au avut ca parteneri institutii din regiunea Odessa, Ucraina, dar nu in cazul tuturor proiectelor CJ Tulcea a fost aplicant principal, conducerea acesteia sprijinind demersurilor institutiilor aplicante cu scopul de a sprijini dezvoltarea transfrontaliera”, a declarat purtatorul de cuvant al CJ, Paula Giurea.

Cele doua proiecte care sunt in curs de finalizare in cadrul Euroregiunii Dunarea de Jos sunt „Cooperarea transfrontaliera pentru demonstrarea multiplelor utilizari si beneficii ale refacerii zonelor umede (in polderele Zagen si Stensovsko Zhibrianskie Plavni) din Rezervatia Biosferei Transfrontaliere Delta Dunarii Romania-Ucraina”, in valoare de 230.992 de euro, si „Delta Dunarii in Europa”, in valoare de 544.800 de euro.

Euroregiunea Dunarea de Jos a fost infiintata la 14 august 1998, in conformitate cu Conventia cadru europeana referitoare la cooperarea transfrontaliera a colectivitatilor sau autoritatilor regionale, ca forma de cooperare transfrontaliera intre judetele Tulcea, Braila si Galati (Romania), raioanele Cahul si Cantemir (Republica Moldova) si Regiunea Odessa (Ucraina).

In perspectiva lansarii Programului Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, cu un buget total de 137,4 milioane de euro, precum si a altor oportunitati de finantare si din dorinta de a crea un organism asociativ cu personalitate juridica, eligibil si reprezentativ pentru spatiul euroregional, in iulie 2008, s-a decis transformarea Euroregiunii in Asociatia de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos”.

Conducerea asociatiei este asigurata de un consiliu al Euroregiunii, format din noua membri, cate trei reprezentanti ai partilor romana, moldoveana si ucraineana, in cadrul asociatiei functionand noua comisii de specialitate alcatuite din specialisti pe domenii din regiunile membre.

Judetul Tulcea detine in momentul de fata presedintia comisiei pentru mediu si situatii exceptionale, prin guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top