Face garduri pe bani europeni

fonduri europene, garduri, finantare, microintreprindere, cofinantare

Dan Dobrescu, in varsta de 59 de ani, de profesie inginer-economist, a lucrat ca director tehnic la intreprinderea de Autoturisme Timisoara pana in 1991. si-a dat demisia, iar ulterior si-a cumparat de la fier vechi o presa, pe care a pus-o in functiune si cu care facea cabluri de tractare.

Atunci a decis sa ia un credit si sa-si cumpere de la Electrotimis o masina de facut cuie.

„Cu ultimii bani ramasi am cumparat un colac de sarma si am inceput sa fac cuie. Lucram singur, pentru ca nu aveam cum sa platesc alti oameni si vindeam, productia la Arad, pentru ca in Timisoara era plina piata”, a adaugat acesta. In doi ani a reusit sa achite creditul si sa cumpere si o masina manuala de facut plasa de sarma, ce avea o productivitate de 10 ori mai mica decat cele de acum.

Acum, insa, dupa ce isi va cumpara noile echipamente din fonduri europene, fabrica lui de plasa de sarma va fi extinsa de la patru la sase utilaje.

Piata de desfacere, cea mai mare problema

Pana in 2000, Dan Dobrescu a reusit sa schimbe masina de facut plasa de sarma si sa isi cumpere doua masini automate. „Din profitul primeia am reusit sa o cumpar pe a doua si sa produc aproximativ 40 de suluri pe zi”, isi aminteste timisoreanul.

El are trei angajati, iar de administrarea firmei si de vanzari se ocupa impreuna cu ginerele sau, Nandor, tot inginer.

„Cu vanzarile este cea mai mare problema. Eu nu am contract cu nimeni pentru ca nicio firma nu vrea sa ia si sa tina pe stoc. Avantajul meu este ca la mine cand vine omul gaseste orice”, mai spune el. Chiar daca este criza si vanzarile merg greu, a hotarat sa acceseze banii promisi de Uniunea Europeana pentru a-si moderniza mica lui afacere. „In vara anului trecut, au aparut fondurile pentru IMM-uri si am hotarat sa le accesez”.

Sfaturi pentru cei interesati

Cele mai mari greutati le-a intampinat in realizarea proiectului. „Limbajul, documentatia stufoasa si legea care te trimite de la un articol la altul mi-au dat cele mai mari batai de cap. inteleg cat de greu le este celor de la sat sa prinda astfel de fonduri daca nu au acces la internet”, a mai spus Dobrescu.

A fost foarte multumit de sprijinul celor de la Agentia de Dezvoltare Regionala care l-au sprijinit in fiecare pas.

Acum, a semnat contractul si asteapta sa primeasca banii. Spera sa poata asigura partea lui de cofinantare fara a fi nevoie sa ia un credit. „Sfatul meu pentru cei care vor sa acceseze este sa nu se teama daca au darzenie si stiu ca pot sa termine proiectul, dar daca nu se pricep mai bine sa nu intre, pentru ca nu este usor”, a mai spus Dobrescu.

Informatii financiare

Finantarea poate fi obtinuta in cadrul Programului Operational Regional, in cadrul Masurii 4.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea microintreprinderilor”. Banii acopera achizitia de sisteme IT, dar si construirea si extinderea spatiilor de productie ale firmei.

In categoria beneficiarilor se incadreaza microintreprinderile din mediul urban. Valoarea totala a proiectului este cuprinsa intre 20.000 de euro si 500.000 de euro. Sprijinul nerambursabil ajunge pana la 70% din valoarea costurilor eligibile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top