Semnarea contractului „Cresterea calitatii si competitivitatii de cercetare-dezvoltare a Institutului de Bioresurse Alimentare, acronim Biocalit”

POS CCE, contract, finantare nerambursabila, resurse bioalimentare

Obiectivul general al proiectului il reprezinta organizarea structurala si functionala ale Institutului de Bioresurse Alimentare, prin dezvoltarea activitatii de cercetare-dezvoltare.

Locatia in care se va realiza investitia este Bucuresti, Str. Baneasa Ancuta, Nr. 5, Sector 2.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– Constructia si dotarea a 5 laboratoare pe subdomenii noi: analiza senzoriala, biochimie coloidala, rezonanta magnetica nucleara (RMN), nutritie si cromatografie;
– Constructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume-fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si productie;
– Organizarea structurala si functionala a unui compartiment, nou, de cercetari interdisciplinare (in domeniile economic, social si de mediu – termen consacrat in UE: „consumer sciences”);
– Constructia si dotarea unui serviciu de documentare si diseminare informatii: sala de conferinte, biblioteca si activitate de informare si diseminarea informatiilor;
– Constructia de laboratoare si alte incaperi pentru activitati deja existente: laborator fizico-chimice, laborator microbiologie, laborator analize moleculare (PCRs – PCR si electroforeza), laborator ambalaje, laborator Elisa, organism de certificare OCS.HACCP/IBA, centru de diseminare Organisme Modificate Genetic si centru de nutritie, administrativ.

Obiectivele strategice ale proiectului sunt:

– Cresterea calitatii si eficientei activitatii de cercetare – dezvoltare desfasurata in IBA prin crearea unui mediu de cercetare de excelenta la nivel european si crearea unui mediu de cercetare atractiv si stimulativ pentru studenti si doctoranzi, romani si straini;
– Cresterea competentei profesionale si a colaborarii cu partenerii industriali princonstructia si echiparea a 3 statii pilot de cercetare in domenii noi: procesare legume – fructe, procesare carne, respectiv, procesare cereale si fainuri, in cadrul compartimentului de incercari pilot si productie, in vederea cercetarii industriale si demonstrarii;
– Cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin cercetare si inovare, prin 2 obiective principale: imbunatatirea calitatii produselor alimentare romanesti si cresterea competitivitatii industriei alimentare romanesti prin obtinerea de produse alimentare cu raport convenabil pret/calitate.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *