Seminarul final pentru proiectul PHARE intitulat „Sprijin pentru consolidarea RICA”

RICA, proiect, PHARE, buget, ANCA, obiectiv, infratire institutionala

Acest proiect s-a derulat pe o perioada de 9 luni, iar bugetul alocat este de 256.000 euro, din care 20.000 euro reprezinta contributia nationala.

Obiectivul general al proiectului a fost consolidarea sistemului RICA din Romania, conform cerintelor comunitare, realizandu-se prin parteneriatul cu Ministerul Federal al Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorilor din Germania.

La seminar au participat reprezentanti de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola, de la centrele regionale RICA, precum si de la Institutul National de Statistica si Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane, care au putut sa se informeze asupra modului de organizare si functionare a sistemului RICA in alte state membre, respectiv Italia, Polonia, Franta si Germania.

Expertii din cadrul MAPDR au prezentat sistemul RICA din Romania, identificand aspectele ce necesita, in viitor, a fi consolidate si dezvoltate. Toate prezentarile din cadrul seminarului au fost deosebit de utile si au provocat multe discutii si comentarii interesante din partea participantilor.

Partea romana a subliniat necesitatea sistemului RICA, atat pentru colectarea datelor si transmiterea acestora la Comisia Europeana, cat si pentru fundamentarea deciziilor in elaborarea politicilor agricole de catre MAPDR si utilizarea acestora de catre fermieri in managementul exploatatiei.

Seful de proiect din Germania, dl. Mayer RAINER, a prezentat activitatile proiectului care au dus la consolidarea departamentului RICA din cadrul MAPDR:
1. imbunatatirea procedurilor pentru elaborarea planului de selectie pe diferite tipuri de ferme si dimensiune economica;
2. elaborarea chestionarului RICA 2008;
3. simularea metodelor de analiza economica si a rezultatelor standard pentru cele 1000 de exploatatii transmise la CE.

Relatiile de „infratire” realizate in cadrul proiectului vor continua si in viitor, astfel incat expertii romani implicati in RICA, permanent, vor gasi colaborare si sprijin din partea expertilor UE, precum si din partea specialistilor din IEA si INS.

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top