Tehnica dentara cu finantare europeana

tehnica dentara, finantare europeana, cabinet, cofinantare, proiect

Marius Kocsis a terminat Facultatea de Stomatologie in 2004 si apoi si-a deschis propriul cabinet. Ideea modernizarii i-a venit dupa o discutie cu un prieten, medic ginecolog.

„Decizia am luat-o dupa ce am vorbit cu un prieten care a accesat aceste fonduri pentru dotarea cabinetului sau cu un ecograf performant”, isi aminteste Marius Kocsis. Urmatorul pas a fost gasirea consultantului.

„Dupa ce m-am decis am luat legatura cu o cunostinta a carei firma se ocupa de scrierea de proiecte pentru accesarea acestor fonduri”, povesteste medicul.

Totul a mers fara probleme

Proiectul pentru finantare a fost depus anul trecut in iunie si a fost aprobat in noiembrie. Contractul de finantare a fost semnat in acest an in martie. Chiar daca aprobarea a durat mult, tinand cont de experienta altor proiecte, lucrurile au evoluat bine.

„Am depus proiectul la 16 iunie 2008 si in martie 2009 am semnat finantarea. Acesta a fost acceptat in varianta initiala, fara a fi nevoie de modificari ulterioare”, spune Marius Kocsis.

Scaun stomatologic pentru implanturi

Valoarea totala a proiectului european este de peste 100.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro), din care aproape 63.500 de lei (15.000 de euro) sunt bani nerambursabili. Medicul nu este nevoit sa apeleze la alte surse, avand capacitatea sa acopere o parte din investitie.

„Valoarea nu este una foarte mare, iar in aceste conditii cofinantarea am realizat-o din surse proprii”, a mai spus doctorul. Pentru a primi banii europeni, Marius Kocsis trebuie sa faca mai intai investitia, reprezentata de cumpararea unui scaun stomatologic performant cu fiziodispencer incorporat, folosit in special in chirurgie si la implanturile dentare.

Investitia cuprinde si un sterilizator de ultima generatie, aparat ce a fost deja cumparat. „La realizarea proiectului, inaintea crizei financiare, am estimat amortizarea investitiei in curs de doi-trei ani”, a declarat Kocsis. Acesta a mai spus ca dupa experienta cumulata se gandeste sa mai acceseze astfel de fonduri, dar numai dupa terminarea proiectului.

Atentie la cheltuielile neeligibile!

In categoria costurilor ce nu pot fi finantate cu bani europeni sunt mentionate achizitiile de echipamente second-hand. Nici taxa pe valoarea adaugata sau dobanda si alte comisioane aferente creditelor nu pot fi decontante din bani de la UE.

In plus, nu trebuie sa va bazati pe sprijin european daca vreti sa platiti amenzi, penalitati sau cheltuieli de judecata. In cazul in care apar cheltuieli neprevazute, ele pot fi finantate in proportie de 10% din valoarea lor daca sunt detaliate prin documente justificative.

In limita procentului stabilit se acopera, dupa caz, costurile rezultate in urma modificarilor ce se impun pe parcursul derularii investitiei, precum si cheltuielile de conservare pe parcursul intreruperii executiei din cauze independente de beneficiar. In ceea ce priveste costurile eligibile, aici intra achizitia de echipamente pentru modernizarea firmei, dar pot fi cumparate si diverse piese de mobilier.

Informatii financiare

Valoarea sprijinului nerambursabil ajunge pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, dar nu poate depasi 200.000 de euro. Diferenta de 30%, dar si cheltuielile neeligibile trebuie acoperite de beneficiar, prin fonduri proprii sau credit bancar. Costul total al proiectului trebuie sa fie cuprins intre 20.000 de euro si 500.000 de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top