A treia reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013

Program cooperare transfrontaliera, Romania-Bulgaria, reuniune

Scopul reuniunii a fost aprobarea unor documente importante pentru implementarea programului, printre care si Raportul Anual de Implementare pentru anul 2008 care va fi ulterior transmis Comisiei Europene.

Presedintia CCM este asigurata anul acesta, conform procedurii de functionare a Comitetului, de catre partea bulgara, reprezentata la Vidin prin dna Boyanka PAYTALOVA, seful Autoritatii Nationale din Bulgaria.

Domnul Paul Zai, consilier al ministrului in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a asigurat vice-presedintia reuniunii. Din partea Comisiei Europene, a fost prezenta la eveniment Nathalie VERSCHELDE, DG REGIO.

„Comitetul Comun de Monitorizare functioneaza deja cu succes de peste un an de zile, timp in care membrii sai au sprijinit implementarea acestui Program prin adoptarea rapida a unor decizii importante. Toate acestea au fost posibile doar printr-o stransa colaborare intre reprezentantii celor doua tari. Cu aceasta ocazie as dori sa multumesc tuturor pentru atitudinea proactiva care este o dovada de implicare in bunul mers al programului, inclusiv prin mobilizarea tuturor potentialilor beneficiari pentru a crea parteneriate si a dezvolta proiecte finantabile din programul Romania-Bulgaria”, a declarat Paul Zai.

In cadrul acestei prime intalniri, a fost prezentat raportul privind progresele inregistrate in implementarea programului (apel de proiecte, seminarii, masuri de informare, descrierea sistemului de management si control) si au fost aprobate urmatoarele documente:
– raportul anual de implementare (aferent anului 2008);
– metodologia pentru generarea de proiecte strategice;
– al doilea corrigendum la Pachetul Aplicantului pentru apelul deschis pana la data de 30 aprilie 2010.

Raportul anual de implementare, aferent anului 2008, este un document solicitat prin regulamentele instrumentelor structurale tuturor programelor finantate din acestea, pentru fiecare an de implementare.

Raportul contine informatii privind progresul Programului Romania-Bulgaria, respectiv situatia proiectelor depuse in cursul anului 2008, masurile de informare pentru potentialii aplicanti si masuri de promovare a programului, progresul inregistrat pe fiecare axa in parte.

Metodologia pentru generarea de proiecte strategice are in vedere stabilirea unor domenii prioritare ale programului pentru care se pot dezvolta idei de proiecte cu specificul unui proiect strategic. De asemenea, a fost aprobat un format standard care se va depune intr-o prima etapa pentru dezvoltarea ulterioara a unui proiect strategic.

Metodologia mai prevede si un calendar pentru colectarea, dezbaterea si aprobarea ideilor de proiecte strategice, elaborarea unui ghid specific acestui tip de proiecte, precum si evaluarea si selectia aplicatiilor depuse de catre un subcomitet al Comitetului Comun de Monitorizare.

Al doilea corrigendum la Pachetul Solicitantului prevede o simplificare a procesului de depunere a proiectelor (ex. documentele privind situatia financiara vor fi solicitate in faza de contractare si nu la depunerea proiectului), simplificare privind procesul de elaborare a aplicatiilor si de evaluare a propunerilor de proiecte depuse (ex. se va oferi un model standard de studiu de trafic valabil la nivelul programului, criteriile complexe de evaluare vor fi simplificate pentru a accentua importanta impactului transfrontalier al proiectului), cresterea coerentei Ghidului Solicitantului, prin abordarea temelor care au facut subiectul clarificarilor in cursul apelurilor de proiecte.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top