Raiffeisen Bank a aprobat un plafon de 50 milioane euro pentru creditele din programul Prima Casa

Raiffeisen Bank, Prima Casa, plafon, dobanzi, credite, depozite

„In masura in care vom putea utiliza banii in functie de interesul ce va fi aratat putem suplimenta plafonul de 50 milioane euro, aprobat pentru ca sa intelegem in prima faza cum functioneaza acest program. Dobanzile sunt cele din ordonanta”, a spus Munteanu.

El a declarat ca nu crede ca programul Prima Casa va atrage o scadere semnificativa a dobanzilor in piata, „decat in cazul in care dobanzile depozitelor vor avea la randul lor o scadere, iar perceptia de risc a Romaniei (CDS) se va imbunatati”.

„Nu ne asteptam ca proiectul Prima Casa sa aiba un impact asupra costurilor creditelor in general, dar poate contribui la reducerea stocului de apartamente, ducand la o accelerare treptata a constructiilor de apartamente destinate clasei medii”, a mai spus Munteanu si a subliniat ca „este important ca forma finala a programului sa stimuleze vanzarea de apartamente noi sau inceperea de noi constructii”.

Premierul Emil Boc explica la finalul sedintei de guvern din 14 iunie ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebui sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba „acoperire teritoriala la nivel national si judetean”, a mai spus Boc.

De asemenea, bancile nu vor avea voie sa perceapa comision pentru rambursare anticipata si nici sa modifice unilateral contractul de creditare. Acestea vor trebui sa constituie in favoare statului roman o ipoteca de rangul 1 a locuintei achizitionate, toate aceste drepturi urmand a fi cesionate din despagubiri, in favoarea statului roman.

Bancile mai trebuie sa indeplineasca conditiile de prudentialitatea bancara stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si sa verifice indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului, precum si sa accepte sa instituie si sa reinoiasca ipoteca de rangul I in favoarea statului roman.

Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. „Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati”, preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top