Mobila cu bani de la UE

fonduri europene, mobila, consultanta, contract, finantare, proiect

Mircea Pirtoc, patronul firmei Doralux din Timisoara, si-a inceput afacerea cu mobila importand usi de interior. Din 2006 a inceput insa sa produca usi si mobilier, afacere de familie coordonata de el si de sotia lui.

„Am luat un circular si o masina pentru frezat locasurile de la usi. Am cumparat utilajele in leasing. E foarte greu cu leasing, rate la banci si chirie”, spune Mircea Pirtoc.

Timisoreanul nu se gandea sa ia bani europeni pana cand nu l-au cautat reprezentantii unei firme de consultanta. Acestia au intocmit proiectul ca la carte, fara sa intalneasca niciun fel de greutate pana la semnarea contractului de finantare.

Pacalit de firma de consultanta

Chiar daca a intocmit un proiect bun, firma de consultanta i-a adus nemultumiri producatorului de mobila.

„Nu mi-au spus ca trebuie sa cumpar intai utilajele din banii mei si apoi sa primesc fondurile. Eu nu aveam de unde sa stiu”, spune Pirtoc, care nu s-ar fi incumetat sa solicite finantare europeana daca stia de la bun inceput cum stau lucrurile. „Asteptam pana reuseam sa adun suma”, mai spune timisoreanul.

El a mai spus ca firma de consultanta l-a pacalit si cu comisionul pe care trebuie sa si-l atraga. „Am platit aproximativ 3.000 de lei firmei de consultanta si am semnat un contract cu ei, prin care 8% din banii primiti merg la firma pentru ca sunt asigurati de Uniunea Europeana, ceea ce nu este adevarat. Tot din banii mei platesc”, a mai spus investitorul.

Prelungirea termenului, singura sansa

Firma pe care o conduce Mircea Pirtoc a semnat contractul in luna aprilie a acestui an, iar proiectul trebuie implementat in sase luni. „Eu am facut achizitii de aproximativ 20.000 de euro si nu am de unde sa scot banii”, spune cu parere de rau Pirtoc.

El considera ca obtinerea unei prelungiri cu sase luni a termenului de implementare a proiectului este singura sansa de a termina investitia.

„Doua luni deja au trecut. in maximum doua luni trebuie sa-mi cumpar utilajele. Daca imi dau o prelungire de sase luni, in martie termin cu bancile si atunci pot sa asigur cofinantarea”, mai spune el. Valoarea totala a proiectului este de 18.000 de euro, dintre care 10.645 de euro sunt bani nerambursabili. Restul trebuie asigurat de investitor.

Daca primeste banii, Mircea Pirtoc isi va cumpara doua utilaje, unul pentru gaurirea mobilierului si unul pentru cantuire.

Sfaturi utile

Chiar daca intampina greutati mari si este in pericol sa piarda finantarea, Mircea Pirtoc considera ca fondurile europene sunt bine venite.

„Este un ajutor nemaipomenit pentru firme, dar cei care vor sa primeasca bani trebuie sa fie atenti la doua lucruri. Sa negocieze comisionul pentru firma de consultanta si sa fie siguri ca au banii de cofinantare sau ca se pot imprumuta”, a mai spus Mircea Pirtoc.

Acte necesare:

– Cererea de finantare;
– Actul de imputernicire (in original);
– Declaratia de eligibilitate;
– Declaratia de angajament privind contributia proprie;
– Certificatul de inregistrare al solicitantului;
– Certificatul constatator;
– Actul constitutiv (copie);
– Planul de afaceri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top