Uniunea Europeana evalueaza Programele Phare, Ispa si Sapard

Comitetul Comun de Monitorizare Romania-UE a analizat modul de folosire de catre Romania a fondurilor Uniunii Europene acordate Romaniei in anul 2003 prin programele PHARE, ISPA si SAPARD. Comitetul s-a reunit luni, 24 noiembrie 2003, la sediul Ministerului Integrarii Europene si a fost prezidat de catre dl. Vasile Puscas, Ministrul Interimar al Integrarii Europene si de catre dl. Enrico Grillo Pasquarelli, seful Unitatii pentru Romania din cadrul Directiei Generale Extindere.

In anul 2003, Romania a primit fonduri de pre-aderare in valoare de 660 de milioane de euro, prin programele PHARE, ISPA si SAPARD. Aceste fonduri vor creste progresiv pana in anul 2006, ajungand pana la aproximativ un miliard de euro.

Pentru intarirea capacitatii administrative a Romaniei in utilizarea fondurilor comunitare Guvernul a adoptat, in februarie 2002, „Planul Strategic de Actiuni pentru imbunatatirea sistemelor administrative si de management al gestionarii fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana”.

Pentru anul 2004, Guvernul Romaniei va avea in vedere masuri concrete de crestere a numarului de personal direct implicat in gestionarea fondurilor comunitare, asigurarea resurselor financiare si logistice pentru indeplinirea obligatiilor ce revin partii romane in programarea, contractarea, monitorizarea si evaluarea programelor europene. De asemenea, a fost analizata trecerea la sistemul EDIS (Extended Descentralized Implementation System), care confera autoritatilor romane responsabilitati sporite in administrarea fondurilor PHARE.

„Trebuie sa intarim capacitatea administrativa de utilizare a fondurilor comunitare. Este interesul nostru, in perspectiva aderarii la UE, sa fim capabili sa gestionam cat mai eficient aceste fonduri, astfel incat ele sa contribuie la dezvoltarea Romaniei. Asemenea consultari cu partenerii comunitari sunt foarte utile, ajutandu-ne sa ne pregatim mai bine in aceste domenii si sa cooperam pentru eliminarea oricaror nereguli,” a declarat Vasile Puscas, Ministrul Interimar al Integrarii Europene.

„Asistentei de pre-aderare trebuie sa i se acorde o atentie politica deosebita, pentru ca este foarte importanta pentru Romania, la fel de importanta ca si procesul de negociere. � ’Žn plus, avansul la anumite capitole de negociere este strans legat de capacitatea administrativa a Romaniei, inclusiv de a utiliza fondurile comunitare. Cele doua procese merg mana in mana”, a subliniat dl. Enrico Grillo Pasquarelli.

Pentru evitarea neregulilor in utilizarea fondurilor UE, Comitetul a convenit asupra modalitatilor procedurale de optimizare a cooperarii intre autoritatile romanesti si cele comunitare, cadrul legal adoptat de Romania in acest domeniu fiind considerat conform normelor UE.

De asemenea, s-au discutat masurile necesare pentru dezvoltarea structurilor de monitorizare, evaluare si auditare la nivel national, in perspectiva pregatirii Romaniei pentru utilizarea fondurilor structurale, dupa aderare.

Reprezentantii UE si ai autoritatilor romanesti au convenit ca urmatorul Comitet de Monitorizare PHARE sa fie organizat la mijlocul anului viitor.

Sursa: Delegatia Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top