Primaria Sibiu va imprumuta 10 milioane de euro de la BERD

Sibiu, BERD, imprumut, lucrari, infrastructura, fonduri, finantare

Iohannis spune ca imprumul este posibil sa se concretizeze la toamna, dupa ce va finaliza negocierile cu BERD. Primaria Sibiu a mai luat credite de la BERD, tot pentru infrastructura. In 2006, la Sibiu au inceput pregatirile pentru a deveni Capitala Culturala a Europei in 2007.

Autoritatea municipala trebuia sa initieze lucrari ample de renovare, inclusiv restaurarea fatadelor vechilor cladiri, inclusiv cele din Piata Garii, principala poarta de intrare a orasului, unde turistii isi fac o prima impresie despre Sibiu. Printre alte lucrari edilitare, era nevoie de refacerea canalizarii pe aproximativ 36 dintre strazile orasului.

Toate acestea constituiau o cheltuiala prea mare, pe care municipalitatea nu putea sa o finanteze de una singura. Municipalitatea sibiana nu reusise in 2006 sa obtina imprumuturi pe termen lung de la bancile locale. BERD a raspuns prompt si a acordat orasului doua imprumuturi in valoare totala de 25 milioane euro, rambursabile in 12 ani.

Imprumutul BERD a ajutat Sibiul sa achizitioneze 30 de autobuze, sa inlocuiasca 60 la suta din parcul auto si sa imbunatateasca conditiile de transport pentru localnici si pentru afluxul de vizitatori asteptat in 2007. Pe langa aceasta, au fost atrase fonduri in valoare de 425.000 euro de la guvernele Austriei si Statelor Unite.

Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalitatii in organizarea licitatiilor pentru acoperirea costului angajarii de consultanti care sa supervizeze lucrarile de reabilitare a orasului si de transformare in societate pe actiuni a companiei de transport public din Sibiu.

Un imprumut BERD anterior, garantat de municipalitatea Sibiu, a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu. Acest imprumut a fost completat de un fond nerambursabil in valoare de 25,6 milioane euro, acordat in cadrul programului ISPA al Uniunii Europene. Finantarea mixta a contribuit la extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, reabilitarea statiei de tratare a apei potabile, precum si la contorizarea si monitorizarea retelei de distributie a apei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top