Cursuri pentru antreprenori pe bani europeni

POS DRU, fonduri europene, cursuri, antreprenori, cofinantare

Dan Modoran, directorul general al companiei Carpediem Technologies, a hotarat in toamna lui 2007 sa acceseze o finantare de la Uniunea Europeana pentru a-si sustine cauza de promovare a culturii antreprenoriale.

Mai exact, sa organizeze cursuri pentru tineri si pentru persoane de peste 45 de ani, o parte provenind din mediul rural. De asemenea, pentru someri vor fi sustinute programe de recalificare. „Sunt oameni care au ramas fara un loc de munca, se gandesc sa aleaga o alta meserie, dar nu au bani sa-si plateasca astfel de cursuri”, explica Dan Modoran.

Cofinantare asigurata din surse proprii

Tinerii intreprinzatori vor fi instruiti cum sa intocmeasca un plan de afaceri si cum sa gaseasca sursele legislative necesare implementarii ideilor lor. „Vrem sa ajutam tineri si persoane de peste 45 de ani, talentati si cu idei. Le vom asigura suport tehnic si financiar pentru punerea in practica a ideilor lor”, spune Modoran.

A inceput investitia singur, dar a dezvoltat ulterior un parteneriat cu un profesor universitar. In luna mai a anului trecut, proiectul, a carui valoare se ridica la 2,5 milioane de lei (aproape 600.000 de euro), a fost selectat pentru finantare prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Compania va primi de la Uniunea Europeana sprijin nerambursabil de 2,375 milioane de lei (565.000 de euro).

Diferenta de 125.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro), reprezentand 5% din valoarea eligibila a proiectului, va fi acoperita de beneficiar din surse proprii, fara a apela la imprumuturi bancare. Cu banii pe care ii va primi de la UE va achizitiona suport material pentru cursurile pe care le organizeaza, cum ar fi module si manuale pentru sectorul IT.

De asemenea, compania va avea instructori specializati in domeniul artelor care vor oferi sprijin celor care sunt someri si vor sa se reprofileze.

Asteptarea, principala problema

Directorul general al Carpediem Technologies spune ca perioada lunga de asteptare in procesarea dosarelor si obtinerea finantarii propriu-zise sunt cele mai importante impedimente in accesarea fondurilor europene. „Problemele sunt asteptarea destul de lunga pentru procesarea dosarelor si obtinerea finantarii, bani pe care noi nu i-am obtinut inca”, marturiseste Dan Modoran.

El se astepta ca procesul sa decurga mult mai repede si spune ca, la inceput (in urma cu doi ani), dosarele se prelucrau mai rapid. „Acum, dureaza mai mult”, spune el. intrebat daca va mai apela la fonduri europene pentru finantarea altor proiecte, Modoran spune ca, deocamdata, asteapta sa finalizeze aceasta investitie.

Finantare

Proiectul „Entrepreneur Start – Romanian Artisans and Investors Workshops”, dezvoltat de compania Carpediem Technologies, a fost selectat in mai 2008 pentru finantare din POS DRU.

Cine primeste finantare de la Uniunea Europeana?

Proiectele care urmaresc promovarea culturii antreprenoriale si ajuta tinerii sa-si materializeze ideile de afaceri sunt finantate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 3, Domeniul de interventie 3.1 – „Promovarea culturii antreprenoriale”.

Valoarea unui astfel de proiect, ce trebuie implementat in maximum trei ani, nu poate fi mai mica de 500.000 de euro si nu poate depasi cinci milioane de euro.

Contributie de 2% pentru organizatiile nonprofit

In ceea ce priveste cofinantarea, solicitantul trebuie sa stie ca, in cadrul proiectelor finantate din POS DRU in perioada 2007-2013, contributia in natura nu este eligibila. Astfel, valoarea cofinantarii pentru solicitantii institutii de stat este de 6% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile.

Pentru persoanele juridice de drept privat, cu scop patrimonial, contributia este de 5% din costul total eligibil al proiectului. Cea mai mica cofinantare trebuie sa o asigure persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial, de doar 2% din valoarea totala a proiectului.

Daca proiectul este propus de un grup de organizatii partenere, solicitantul este organizatia/institutia ce formuleaza cererea de finantare. in categoria costurilor eligibile se incadreaza cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul si diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe si alte cheltuieli pentru inchiriere.

De asemenea, Uniunea Europeana acopera si cheltuielile de informare si publicitate sau cele constituind burse si subventii acordate elevilor, studentilor, tinerilor absolventi, ucenicilor si insotitorilor acestora.

In cursa se pot inscrie firmele mici si mijlocii, universitatile publice si private, centrele pentru sustinerea activitatilor antreprenoriale, organizatiile sindicale, dar si organizatiile nonguvernamentale.

Obiective:

– Cresterea constientizarii si promovarea atitudinii pozitive fata de cultura antreprenoriala;
– Implementarea de programe si servicii inovatoare pentru incurajarea antreprenorului;
– Formarea abilitatilor manageriale, in special pentru microintreprinderi si IMM;
– Incurajarea antreprenorului prin servicii de sprijin pentru initierea unei afaceri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top