Credite Phare cu o parte nerambursabila

Inca se mai pot solicita imprumuturi pentru dezvoltarea afacerilor prin „Schema de credite pentru IMM-uri”, din cadrul Programului Phare-Coeziune Economica si Sociala 2000. Suma maxima care poate fi ceruta prin aceasta schema de imprumut este de 400.000 de euro. Din toata suma solicitata, 25% nu se mai ramburseaza la banca, reprezentand finantare Phare.

Programul este operational de un an si jumatate si pana acum au fost creditate 153 de afaceri. Desi din suma totala, de 11 milioane de euro, au mai ramas foarte putini bani, dat fiind ca fondul este de tip revolving (reinnoibil), micii intreprinzatori pot cere in continuare finantare.

„Beneficiarii interesati vor putea depune cereri si dupa epuizarea fondului initial, cu mentiunea ca, datorita perioadei de gratie acordate solicitantilor, se creeaza un asa-numit gol in cont de cateva luni, pana cand se acopera cu plata dobanzilor. Aceste detalii se discuta direct intre banca si solicitant”, explica oficiali din cadrul Ministerului Integrarii Europene.

Perioada de gratie este de maximum un an, iar imprumutul se acorda pe o perioada de maximum sase ani. Mecanismul acordarii imprumutului este urmatorul: la 400.000 de euro solicitati, intreprinzatorul trebuie sa contribuie cu minimum 100.000 de euro. La aceasta suma, 75.000 de euro sunt nerambursabili, iar dobanda pentru restul de 325.000 va fi raportata la Euribor la trei luni.

Cativa dintre cei care au obtinut credit pana acum spun ca ajutorul financiar a fost decisiv in activitatea firmei: „Nu detineam decat infrastructura si drumul de acces, inainte sa primim finantare. Fabrica a fost deschisa in luna octombrie, si acum functioneaza foarte bine”, spune Dragos Marinescu, un intreprinzator prahovean. Firma acestuia produce ambalaje din material plastic, speciale pentru industria alimentara. „Este prima investitie de acest gen din Romania si aveam neaparat nevoie de fonduri. Practic, partea nerambursabila a creditului acopera plata dobanzilor pentru componenta rambursabila. Este ca si cum ai primi un imprumut fara dobanda”, spune Marinescu. In privinta mecanismului si a conditiilor de acordare, tot el marturiseste ca au existat unele probleme. „Proiectele sunt evaluate si de catre un comitet Phare si de catre BCR. Evaluarea Phare s-a desfasurat extrem de rapid si eficient, nu acelasi lucru s-a intamplat insa si la BCR. Aici mecanismul a fost mult mai greoi, plus ca se cer si garantii foarte mari, de aproape 50% din valoarea creditului solicitat. Una peste alta, abia dupa un an de zile am primit imprumutul”, mai spune Dragos Marinescu.

„Creditul este foarte bun pentru micii investitori, insa modalitatea de obtinere este foarte greoaie, din cauza conditiilor impuse de banca”, afirma un alt intreprinzator, din Maramures. Aurel Jentea a solicitat imprumut pentru achizitionarea unei masini de tiparit pentru tipografia si editura pe care le detine. Intreprinzatorul s-a confruntat si cu o alta problema aparte: utilajul pe care dorea sa-l achizitioneze la pretul de 14.400 de euro era second-hand, pentru ca unul nou costa peste 100.000 de euro. „Era cat pe-aici sa nu ne fie acceptat drept garantie”, mai spune Jentea.

Cei interesati pot solicita credite cu componenta Phare nerambursabila la sucursalele BCR. Intreprinzatorii trebuie sa aiba domiciliul in una din regiunile: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia si Nord-Vest.

Sursa: , Revista Capital Nr. 49, 4 Decembrie 2003, Autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top