Cursuri pentru profesori cu bani de la UE

POS DRU, fonduri europene, cursuri, activitati, formare profesionala

Proiectul dezvoltat de Siveco a primit sprijin european in valoare de 1,75 milioane de lei in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritara 1, Domeniul de interventie 1.3 – Dezvoltarea resurselor umane in educatie si formare profesionala.

In cadrul programului, peste 900 de profesori vor fi instruiti in legatura cu cele mai noi abordari privind invatarea asistata de calculator. Potrivit reprezentantilor Siveco, participantii la proiect vor invata cum sa proceseze informatii prin practica, si nu prin asimilare pasiva. Fondurile obtinute vor fi folosite pentru organizarea de cursuri cu teme practice si aplicatii individuale.

Astfel, dascalii vor afla in ce mod si in ce moment pot folosi tehnologia in planul de lectie, punand accent pe dezvoltarea capacitatilor cognitive ale elevilor. Pentru ca proiectul este implementat in Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, in urmatorii doi ani se pot inscrie in program profesorii care provin din scoli din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.

In plus, acestia nu au mai urmat un curs de invatare asistat de calculator, au cunostinte minime de operare PC si vor sa-si imbunatateasca activitatea profesionala. Proiectul este realizat in parteneriat cu reprezentantii Casei Corpului Didactic din judetul Maramures.

In cadrul proiectelor finantate din POS DRU in perioada 2007-2013 contributia in natura nu este eligibila. Astfel, valoarea contributiei pentru solicitantii institutii de stat este de 21% din totalul cheltuielilor eligibile.

Pentru persoanele juridice de drept privat, cu scop patrimonial, contributia este de 5% din costul total eligibil al proiectului. Iar cea mai mica cofinantare o asigura persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial, doar 2% din valoarea totala a proiectului.

Ce costuri sunt decontate

Daca proiectul este propus de un grup de organizatii partenere, solicitantul este organizatia/institutia ce formuleaza cererea de finantare. Valoarea totala a unui proiect este cuprinsa intre echivalentul in lei a cel putin 500.000 de euro si cel mult cinci milioane de euro, adica minimum 2,09 milioane de lei si maximum 20,94 milioane de lei.

In categoria cheltuielilor eligibile intra costurile cu personalul, adica cele cu salariile instructorilor. Tot in aceasta categorie sunt incluse si cheltuielile cu cazarea si diurna, dar si costurile cu transportul participantilor la cursuri, precum si a materialelor.

Uniunea Europeana mai finanteaza si cheltuielile aferente managementului de proiect. Astfel, pot fi decontate costurile cu multiplicarea materialelor de curs (unde este cazul), cu serviciile de sonorizare si de prelucrare a datelor, cele de intretinere, de actualizare si de dezvoltare a aplicatiilor informatice.

Achizitia de carti si de reviste in format tiparit si electronic, licentele programelor folosite si brevetele sunt cheltuieli ce sunt trecute pe lista costurilor eligibile.

De asemenea, beneficiarii unui astfel de proiect european trebuie sa stie ca sunt acoperite si costurile cu taxele de certificare a competentelor, taxele de evaluare si acreditare a programelor de formare profesionala si cele de eliberare a certificatelor de autorizare.

Informatii financiare

Valoarea totala a unui proiect este cuprinsa intre echivalentul in lei a minimum 500.000 de euro si maximum cinci milioane de euro, adica cel putin 2,09 milioane de lei si cel mult 20,94 milioane de lei.

Activitati eligibile

Pot primi finantare activitatile de elaborare, actualizare, testare si implementare a metodologiilor. In aceeasi categorie intra acreditarea si furnizarea de programe de formare si de perfec­tionare pentru persoanele inscrise in program, inclusiv formare la distanta.

Cu ajutorul finantarii europene pot fi organizate vizite de studiu, seminarii si conferinte, dar si actiuni de promovare a importantei formarii continue a personalului didactic. Mai mult, sunt sustinute parteneriatele si retelele virtuale destinate dezvoltarii resurselor umane, dar si crearea unor baze de date.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top