CJ Arges are un proiect de valorificare turistica a cetatilor Poienari si Oratea

CJ Arges, proiect, cetati, reabilitare, finantari externe, UE

Consiliul Judetean Arges a aprobat recent intocmirea studiilor de fezabilitate si a documentatiei tehnico-economice pentru reabilitarea cele doua monumente, pentru care se incearca obtinerea unor finantari externe, in cadrul programelor de valorificare a patrimoniului cultural sustinute de Uniunea Europeana.

Autoritatile judetene au in vedere ca, dupa finalizarea lucrarilor de restaurare si reabilitare, cele doua monumente sa contribuie decisiv la dezvoltarea turistica a zonelor in care se afla. Conform Masterplanului pentru dezvoltarea turistica a zonei montane a judetului Arges, realizat de Agentia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare, cu sprijinul unor consultanti francezi, aceste obiective istorice „vor valorifica potentialul peisagistic prin traseele turistice de drumetie sau cicloturism”.

„Aici se vor amenaja puncte de informare, de unde turistul poate afla detalii interesante cu privire la evenimentele istorice petrecute de-a lungul timpului in zona respectiva. Locuitorii comunelor limitrofe vor fi primii beneficiari ai acestei dezvoltari, prin locurile de munca ce se vor crea, prin posibilitatea de valorificare a produselor din gospodaria proprie, stimulandu-i sa faca trecerea de la productia de autoconsum la productia pentru piata. Concomitent, se vor dezvolta si anumite tipuri de servicii, pe care intreprinzatorii locali le pot pune la dispozitia turistilor. Toate acestea vor conduce la o dezvoltare durabila a zonelor respective, consolidand economia locala si stavilind astfel depopularea satelor”, se arata in documentul mentionat.

Cetatea lui Vlad Tepes de la Poienari, ridicata pe un varf de munte, la intrarea in Cheile Argesului, este vizitata anual de zeci de mii de turisti romani si straini. Potrivit reprezentantilor Muzeului Municipal din Curtea de Arges, institutia in administrarea careia se afla cetatea de la Poienari, monumentul necesita reparatii si consolidari urgente, deoarece zidurile au fost grav afectate de eroziune.

Ultimele lucrari de restaurare au fost facute in urma cu peste trei decenii, cand monumentul a fost inclus in circuitul turistic si au fost amenajate cele 1.480 de trepte de acces. Cetatea de la Poienari dateaza de la inceputul secolul al XIV-lea, fiind refacuta de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului al XV-lea.

Cetatea Oratea (sau Oratia), asezata pe dealul cu acelasi nume, aflata pe teritoriul comunei argesene Dambovicioara, a fost construita, potrivit opiniei unora dintre specialistii care au studiat-o, la inceputul secolului al XIII-lea, de cavalerii teutoni, la indemnul regelui Andrei al II-lea al Ungariei.

Cetatea ar fi avut rolul de avanpost de aparare pentru Tara Barsei. In prezent, din vechea fortificatie s-au mai pastrat doar cateva portiuni de ziduri, aflata intr-o stare avansata de degradare. Numarul turistilor care viziteaza ruinele este mult mai mic decat al celor care ajung la Cetatea Poienari.

Sursa: Portalul national de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top