Facilitatile pentru investitii mari vor fi anulate

O parte din facilitatile acordate firmelor care investesc mai mult de un milion de dolari ar putea fi eliminate, astfel incit ajutoarele prevazute de legislatia romaneasca sa fie similare celor din UE, a declarat agentiei Mediafax presedintele Agentiei pentru Investitii Straine, Marian Saniuta.

Acesta a precizat ca membrii Consilului Concurentei vor stabili, pina la sfirsitul primului trimestru al acestui an, care dintre facilitatile aflate in vigoare corespund legislatiei comunitare si care trebuie eliminate.

„Exista doua posibilitati: fie aceste facilitati vor fi mentinute pina la 31 decembrie 2006, daca nu depasesc cu mult reglementarile europene in materie, fie vor fi eliminate in cursul anului 2004. In esenta, toate facilitatile acordate in prezent in Romania vor fi compatibilizate, in acest an, cu modelul european”, a spus domnul Saniuta.

El a amintit ca unele dintre facilitatile prevazute de Legea 332/2001 privind investitiile cu impact semnificativ in economie au fost preluate de Codul Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004.

Potrivit Codului Fiscal, va fi mentinuta, pina la sfrsitul anului 2006, posibilitatea deducerii din impozitul pe profit a unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiei.
Deducerea este calculata in luna realizarii investitiei, iar eventualele pierderi fiscale pot fi recuperate din profitul impozabil obtinut in urmatorii cinci ani.

De asemenea, investitorii care deruleaza proiecte cu valoare de peste un milion de dolari vor putea utiliza si in continuare amortizarea accelerata, cu exceptia investitiilor in cladiri.

In ceea ce priveste taxele locale pe terenuri, Codul Fiscal da posibilitatea Consiliilor Locale sa acorde scutiri sau reduceri pentru investitiile cu impact semnificativ.

Codul Fiscal nu mai prevede facilitatea de aminare a platii TVA pentru echipamente achizitionate din import sau din tara pentru punerea in functiune a investitiei cu impact semnificativ. In schimb, prin ordinul ministrului Finantelor Publice 1844/2003, sint exonerate de la plata TVA toate companiile care importa masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control si automatizari destinate realizarii de investitii.

In plus, sint exonerate de la plata TVA si importurile de masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive, atit producatoare de bunuri cit si prestatoare de servicii. Certificatele de exonerare la plata TVA in vama sint acordate de directiile finantelor publice judetene si din Municipiul Bucuresti.

In 2003 au fost inregistrate, conform Legii 332/2001, 95 de proiecte de investitii directe, cu o valoare totala angajata de 806 milioane dolari, in principal in domeniul telecomunicatiilor (circa 422 milioane dolari), sectorul energetic (338 milioane dolari), industria metalurgica (185 milioane dolari) si industria constructiilor de masini (138 milioane dolari).

Sursa: , Ziarul de Iasi, 7 ianuarie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top