AM POSDRU: Clarificare privind activitatile de cooperare transnationala

AM POSDRU, clarificare, proiecte, cooperare transnationala, finantare

Dupa cum se precizeaza in GHIDUL SOLICITANTULUI-CONDITII GENERALE, 3.1. Obiectiv general, CSNR 2007-2013 stabileste interventiile FSE in Romania in domeniul dezvoltarii resurselor umane, indicand astfel orientarea clara a finalitatii si efectelor cheltuirii banilor alocati prin POSDRU 2007-2013 spre investitia in capitalul uman, modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala, cresterea accesului la ocupare si consolidarea incluziunii sociale pentru grupurile vulnerabile, din Romania.

DCI a POSDRU 2007-2013, la Cap. I. Introducere, Punctul B. Teme si Obiective Orizontale precizeaza ca „scopul cooperarii trans-nationale si inter-regionale este de a contribui la cresterea calitatii in politica de ocupare si la implementarea unor reforme importante folosind experienta altor tari prin activitati comune ale persoanelor, administratiilor, partenerilor sociali, ONG-urilor si ale altor organizatii cu atributii in domeniul ocuparii, incluziunii sociale si formarii profesionale”.

De asemenea, in GHIDUL SOLICITANTULUI-CONDITII GENERALE, 1.2. Tipuri de proiecte se precizeaza: „Pentru toate DMI din cadrul POS DRU se pune accent pe promovarea parteneriatului, inclusiv promovarea cooperarii transnationale, atat in cadrul proiectelor strategice, cat si in cadrul proiectelor de grant” iar la 4.2 Eligibilitatea proiectului sunt stabilite criterii eliminatorii, dintre care pe primul loc este mentionat criteriul privind relevanta proiectului pentru obiectivele specifice ale axei prioritare si domeniului major de interventie.

La subcapitolul 5.3.1 Contributia proiectului la promovarea temelor si obiectivelor orizontale, punctul privind Abordarea transnationala si interregionala sunt aduse noi precizari privind continutul activitatilor de cooperare transnationala:

– „FSE va sprijini initiative transnationale si interregionale, in special prin schimbul de informatii, experienta, rezultate si bune practici si prin dezvoltarea abordarilor complementare si actiunilor coordonate sau comune.

Finantarea actiunilor transnationale si interregionale contribuie la promovarea si sustinerea inovarii prin schimbul de experiente privind activitatile inovatoare in ceea ce priveste ocuparea, identificarea si implementarea celor mai bune practici privind crearea unor locuri de munca mai multe si mai bune, consolidarea politicilor si practicilor in ceea ce priveste ocuparea si dezvoltarea retelelor la nivel european, precum si consolidarea capacitatii organizatiilor de a se implica activ in promovarea ocuparii si incluziunii sociale.

Prin POS DRU sunt finantate proiecte privind sprijinirea initiativelor transnationale si a parteneriatelor la nivel european, urmarindu-se astfel dezvoltarea resurselor umane si crearea unei piete a muncii inclusive, dezvoltarea programelor comune pentru promovarea ocuparii, dezvoltarea de noi metode pentru combaterea discriminarii si a inegalitatilor pe piata muncii, infiintarea de parteneriate pentru schimbul de experienta in ceea ce priveste adaptarea formarii profesionale la noile tehnologii, promovarea transferului de expertiza privind incluziunea si ocuparea somerilor de lunga durata si dezvoltarea studiilor transnationale comparative”.

In consecinta, avand in vedere cele prezentate anterior, in situatia in care un proiect isi propune sa realizeze orice tip de activitati cu caracter transnational (de exemplu: participare la programe FPC desfasurate in Romania sau in UE, schimb de experienta si diseminare de bune practici) in absenta unui acord de parteneriat incheiat cu entitati inregistrate in statele membre ale Uniunii Europene, acel proiect va fi considerat neeligibil, chiar daca activitatile respective sunt mentionate ca eligibile in Ghidul Solicitantului-Conditii specifice publicat pentru cererea de propuneri de proiecte in cadrul careia a fost depus proiectul.

Sursa: Fseromania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top