Stadiul accesarii fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale

Fonduri europene, dezvoltare rurala, PNDR, buget de stat

Mentionam ca primele masuri, accesibile si aplicabile, pentru agricultura romaneasca au avut in vedere continuarea masurilor din cadrul Programului SAPARD.

Dintre acestea cinci masuri vizeaza investitii pentru modernizarea si restructurarea sectoarelor agroalimentar si forestier, dezvoltarea activitatilor non-agricole (micro-intreprinderi, turistice, servicii de baza pentru economia si populatia rurala etc.), care includ si schemele de ajutor de stat XS13 si XS28 si trei masuri au ca obiectiv strategic imbunatatirea competitivitatii fermelor comerciale si de semi-subzistenta si a asociatiilor acestora.

Alocarea financiara publica pentru licitarea proiectelor aferente masurilor lansate, pentru exercitiul bugetar 2008, supusa consultarii membrilor Comitetului de Monitorizare in cele doua reuniuni organizate pe parcursul anului, a fost de 1.837,60 mil. euro.

La aceasta se adauga si alocarile pentru masurile din axa 2 masura 211- Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata, 212- Sprijin pentru Zone Defavorizate – altele decat Zona Montana, 214- Plati de Agro-mediu, (295,41 mil. euro), masura 511- Asistenta tehnica (43,25 mil. euro) si masura 611- Plati complementare directe (178,96 mil. euro), ajungand la 2.355,22 mil. euro, respectiv 23,62% din totalul alocarilor.

Este in desfasurare sesiunea de depunere a proiectelor pentru masura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” (15 iunie – 31 iulie 2009), iar Masura 142 -„Infiintarea grupurilor de producatori” are sesiune de depunere continua.

Pentru stabilirea proiectelor finantabile aferente fiecarei sesiuni de depunere, se organizeaza Comitetul de Selectie, organism tehnic cu responsabilitati privind selectarea acestora pentru finantare, care functioneaza in baza Regulamentului de organizare aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 351/2009.

Conform Regulamentului, dupa finalizarea sesiunii de selectie si dupa caz solutionarea contestatiilor depuse de potentialii beneficiari, se va proceda astfel:

– proiectele care au fost declarate neeligibile si proiectele eligibile dar care nu au indeplinit punctajul minim pentru masurile unde este impusa aceasta conditie, precum si cele care au parcurs doua sesiuni de selectie, vor fi returnate beneficiarilor;
– proiectele eligibile care au indeplinit punctajul minim, dar ramase fara finantare, ca urmare a depasirii sumei alocate pe sesiune, vor fi reportate in urmatoarea sesiune de selectie si vor participa la procedura normala de selectie;
– proiectele eligibile selectate pentru finantare se vor notifica pentru contractare.

Numarul proiectelor conforme depuse la nivel national, este de 13.346 cu o valoare publica de 5.077,55 mil. euro, iar 3.109 proiecte in valoare publica de 1.719,71 mil.euro au fost selectate pentru finantare. Un numar de 2.756 proiecte au fost contractate in valoare publica totala de 1.520,09 mil. euro.

In prezent se afla in diferite stadii de avizare si semnare in vederea contractarii, un numar de 317 proiecte selectate pentru finantare.

Au fost incepute investitiile la un numar de 922 proiecte, din care au fost deja finalizate 158 proiecte (153 aferente masurii 121 care au vizat utilaje si masini agricole si 5 din cadrul masurii 123 – inclusiv schemele de ajutor de stat).

Sursa: , Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top