Economia mondiala: prognoze optimiste pe 2004

Dupa opinia directorului general al Fondului Monetar International (FMI), Horst Koehler, economia mondiala prezinta o tendinta de crestere solida, momentul de criza fiind depasit.

Conditia esentiala este insa aplicarea strategiilor corecte, adica continuarea reformelor economice care se bazeaza pe regulile pietei si administrarea mai eficienta a finantelor publice. In cazul tarilor cu un nivel ridicat al datoriilor publice, singurul si cel mai important motor de crestere economica este comertul, iar sugestia oficialului FMI este reducerea si mai mult a barierelor impuse in fara relatiilor comerciale internationale.

Prognozele sunt optimiste si in privinta cresterii investitiilor straine directe pentru anul 2004. Datorita majorarii profiturilor corporatiste si consolidarii increderii investitorilor, investitiile directe se vor redresa, dupa cum declara oficiali ai Agentiei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Astfel, din datele prezentate de UNCTAD reiese ca, in 2003, investitiile straine directe au fost in valoare de 653 miliarde de USD, suma care reprezinta totusi aproximativ jumatate din valoarea record de 1400 miliarde de USD atinsa in anul 2000.

Numarul si valoarea scazute ale fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere sunt cativa dintre factorii negativi care au tinut investitiile la cote reduse.

Din momentul in care economia mondiala isi va recapata vigoarea, profiturile companiilor vor reveni pe un trend pozitiv, consolidarea din industrie se va accelera si deci si investitiile directe vor creste.

In anul 2003, tarile dezvoltate au atras circa 467 miliarde de USD sub forma de investitii directe, suma ce reprezinta doua treimi din valoarea totala, restul de o treime fiind atras de catre tarile in curs de dezvoltare.

Uniunea Europeana a atras investitii directe in valoare de 341 miliarde de USD, acestea scazand fata de anul 2002 cand au insumat 374,4 miliarde de USD si fata de 389,4 miliarde de USDin anul 2001.

Sursa: , Cotidianul Ziua online, 14 ianuarie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top