Proiecte de 315 milioane de euro in judetul Valcea

Proiecte, judetul Valcea, fonduri europene de preaderare

„La aceste proiecte se adauga 55 de proiecte PNDR cu o valoare de 132,5 milioane de euro. Peste 70% din proiectele initiate provin din fondurile europene de preaderare, o patrime sunt proiecte finantate din programe europene de postaderare si numai 4% au sursa in programele guvernamentale”, a spus Ion Calea.

Practic, ar fi vorba de 101 proiecte prin finantare din fonduri de preaderare – PHARE, ISPA, SAPARD, insemnand aproximativ 107.622.876 euro, 34 de proiecte finantate din fonduri post aderare – POR, PNDR, FES, in valoare de 117.385.933 euro si cinci proiecte prin finantare guvernamentala, insemnand 90.209.524 euro.

Banii europeni au fost folositi in constructia a zece ferme zootehnice, plus alte 27 care sunt deja in studiu. De asemenea, 38% din localitatile valcene au deja un sistem de alimentare cu apa, in timp ce restul sunt in faza de proiect.

O buna parte din banii europeni sunt alocati proiectului Centrul de Conventii si expozitii de la Seaca – Calimanesti, al doilea ca marime din Romania, aproximativ 38 de milioane de euro sunt alocati municipiului Ramnicu Valcea, ca si pol de dezvoltare durabila, pentru opt proiecte de infrastructura. Tot cu bani europeni se reabiliteaza si se extinde cladirea Colegiului National Constantin Brancoveanu din Horezu.

De finantare externa in judetul Valcea beneficiaza si reabilitarea tehnologica de la Centrala Hidroelectrica Ciunget – Lotru. Imprimeria Nationala are la Ramnicu Valcea cea mai importanta sectie de imprimat, o mare parte din costuri fiind suportate prin fonduri europene. In domeniul asistentei sociale sunt programe de reabilitare de centre pentru minori si varstnici, cel mai recent fiind cel de la Bistrita. Tot pe programe europene in raportul Consiliului Judetean, intra kilometri de asfaltari si modernizari de drumuri, poduri si alte structuri de infrastructura de transport.

„Urmeaza sa ne luptam pentru accesarea de bani europeni in domeniul care poate deveni motorul dezvoltarii economice a judetului, turismul montan, balnear si ecumenic, pentru ca Valcea este pregatita sa competitioneze pe toate cele trei directii”, spune presedintele Consiliului Judetean. Totodata, Ion Calea a afirmat ca exista probleme care apar in derularea acestor proiecte.

„Perioada de timp in care vor fi rambursate cheltuielile de catre Autoritatea de Plati este incerta, dar intalnim si multe situatii in care procesul de retrocedare a unor proprietati nu a fost finalizat, existand cereri nejustificate, solutionate cu intarziere care pot bloca implementarea proiectelor cum e cazul Vaii Lotrului, iar contestatiile in instanta pot prelungi ani de zile exproprierea”, a mentionat presedintele CJ Valcea.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top