Atelier de lucru cu beneficiarii de fonduri Regio

beneficiari, fonduri REGIO, atelier, cofinantare, fonduri nerambursabile

EWC este o firma specializata in consultanta de afaceri si management, selectata de catre Autoritatea de Management pentru a realiza „Studiul de evaluare intermediara a Programului Operational Regional pe perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2009″.

Atelierul de lucru a vizat o intalnire cu beneficiarii de fonduri nerambursabile prin REGIO, atat din domeniul autoritatilor publice locale (APL), cat si din randul ONG si IMM din Regiunea Centru, care au in implementare contracte de finantare.

La eveniment au participat reprezentanti ai APL, implicate in derularea fondurilor structurale, precum si reprezentanti din partea IMM, care beneficiaza de finantare pe DMI 4.3 – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.

Reuniunea s-a derulat in prezenta reprezentantilor ADR Centru specializati pe probleme de pregatire a cererilor de finantare, probleme de monitorizare a proiectelor contractate si in identitate vizuala REGIO.

In timpul atelierului, care s-a desfasurat in Sala de sedinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, participantii au dezbatut aspectele principale legate de procesul de pregatire a Cererii de finantare, precum si unele probleme intampinate in procesul de implementare a proiectelor contractate.

Atelierul de lucru s-a derulat sub forma unor discutii deschise intre organizatori si participanti, fiind discutate claritatea Ghidurilor Aplicantilor, complexitatea documentatiilor solicitate, disponibilitatea resurselor necesare intocmirii si derularii de proiecte, fluiditatea si durata procesului de evaluare si selectie a proiectelor, precum si aspecte legate de procesul de contractare.

Participantii au convenit ca in implementarea proiectelor vor fi foarte importante aplicarea corespunzatoare a procedurilor de achizitie publica, eficacitatea mecanismului de prefinantare, pentru compensarea lipsei de resurse.

Au mai fost abordate teme referitoare la rambursarea cheltuielilor si la procedurile de monitorizare si raportare a progreselor pentru fiecare proiect in parte.

„Un asemenea gen de intalniri este foarte important pentru comunicarea cu beneficiarii de finantare. Este vitala folosirea unui limbaj comun in domeniul accesarii fondurilor nerambursabile, precum si cunoasterea procedurilor care sunt utilizate pentru monitorizarea proiectelor. Noi, in calitate de organism intermediar, sprijinim beneficiarii si suntem preocupati de buna implementare a proiectelor acestora. Acest atelier a urmarit realizarea unui studiu privind derularea programului REGIO, bazandu-se pe informatii din domeniul managementului proiectelor si concluziile sale vor ajuta la fluidizarea procesului de accesare a fondurilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In timpul lucrarilor au fost analizate aspecte socio-economice care afecteaza pregatirea proiectelor, dar si implementarea acestora. Toti participantii au subliniat faptul ca criza economica de la nivel global afecteaza inclusiv derularea proiectelor cu finantarea nerambursabila.

Reprezentantii mediului de afaceri au solicitat obtinerea unor facilitati, cum ar fi lansarea unui apel deschis de cereri de proiecte, asigurarea unor prefinantari, dar si posibilitatea gajarii bunurilor achizitionate prin proiecte, pentru asigurarea cofinantarii initiativelor de afaceri.

Pe de alta parte, reprezentantii APL au subliniat rolul evaluatorilor independenti, care nu intotdeauna apreciaza just o anumita initiativa locala si s-au plans de calitatea proiectelor tehnice.

Concluzia la care au ajuns participantii a fost ca acest proces, de absorbtie a fondurilor europene, este complex si necesita implicarea mai serioasa a consultantilor specializati, dar si ca organizarea a cat mai multe intalniri intre beneficiari va asigura cunoasterea si diseminarea bunelor practici in privinta proiectelor finantate de REGIO.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top