Fermierii bihoreni sunt in top la accesat fonduri europene

fermieri, Bihor, fonduri europene, consultanti, documente, SAPARD

Intreprinzatorii bihoreani au realizat ferme de vaci sau porci, hale de depozitare si ambalare a produselor agricole, fabrici de procesare a laptelui sau carnii, uscatoare de cereale, modernizarea unei sectii de vinificatie, dar si cabinete medicale, ateliere de tamplarie sau pensiuni agroturistice.

„Anul trecut si anul acesta, la masurile deschise, au fost depuse 329 de proiecte. Pana acum au fost selectate si semnate contracte de finantare pentru 160 de proiecte, in valoare totala de 74,39 milioane de euro”, spune Florian Vesa, directorul Oficiului pentru Plati si Dezvoltare Rurala Bihor.

Documentele, in seama consultantilor

Fermierii bihoreni au invatat repede sa apeleze la ajutorul consultantilor pentru partea birocratica a accesarii fondurilor europene. Vlad Mihut, managerul companiei de microfinantare si consultanta Romcom spune ca avantajul indirect al acestor fonduri este ca obliga firma sa isi clarifice problemele legate de proprietate, transcrieri, arende, sa lucreze curat si ii introduce pe fermieri in lumea afacerilor cu plan de dezvoltare constant, pe termen mediu si lung.

„Producatorul agricol trebuie sa stie din start ca echipamentele sau constructiile realizate din finantari europene trebuie sa ramana in proprietatea lor cel putin cinci ani de la finalizarea investitiei, iar daca implementeaza proiectul doar partial, va rambursa o parte din banii primiti ca finantare nerambursabila”, precizeaza Vlad Mihut.

Un alt risc este ca intreprinzatorul sa se intinda „mai mult decat ii este plapuma” si sa nu poata accesa un credit pentru partea sa de cofinantare.

Bani bineveniti

Leontin Rus a dezvoltat o ferma de vaci la Calacea cu ajutorul fondurilor europene. „Am cumparat 30 de vaci prin programul Fermierul, iar prin Fondul European de Agricultura si Dezvoltarea Rurala (FEADR) am achizitionat anul acesta niste utilaje agricole”, spune tanarul intreprinzator.

Pentru parte birocratica si co-finantare a apelat la o firma de consultanta si microfinantare. Dezvoltarea fermei sale a presupus si angajare de personal suplimentar.

Ce facem cu banii UE?

Perioada de evaluare continua, iar numarul proiectelor contractate va creste, considera acesta, bazandu-se pe experienta anilor anteriori. Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru dezvoltarea exploatatiilor agricole.

61 de fermieri bihoreni au castigat 20,4 milioane de euro. 38 de tineri vor sa profite de sumele oferite pentru instalarea tinerilor la tara. Proiectele lor vor atrage in judet 845.600 de lei.

23 de intreprinzatori agricoli au castigat 25,54 milioane de euro pentru prelucrarea produselor agricole, 14 au castigat finantare pentru a demara o afacere in mediul rural, alta decat agricola, iar 18 vor dezvolta proiecte de agroturism pentru care vor beneficia de 7,2 milioane de euro.

Primariile au depus sase proiecte pentru alimentari cu apa, si 59 de proiecte pentru dezvoltarea si renovarea satelor.

„Perioada aceasta este mai grea pentru cei din domeniul agricol pentru ca este mai greu sa obtina credite bancare pentru a acoperi partea de cofinantare ce le revine”, spune Florian Vesa.

Fermierii bihoreni care au contractat finantari europene se descurca bine. „Nu am avut surprize sa renunte vreunul pentru ca nu se mai descurca”, precizeaza Florian Vesa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top