Valorificarea monumentelor istorice de valoare nationala si universala prin REGIO!

ADR Sud Muntenia, proiect, domeniu 5.1, POR, patrimoniu, finantare

Beneficiarul contractului de finantare este unitatea de cult Parohia Varbila.

Proiectul pentru care Parohia Varbila va primi fonduri nerambursabile vizeaza „”Restaurarea si punerea in valoare a ansambului medieval al fostei Manastiri Varbila”.

Valoarea totala a proiectului este de 8.214.351,04 lei, din care:
– valoarea eligibila nerambursabila din FEDR: 5.776.277,85 lei;
– valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 880.669,03 lei;
– co-finantarea eligibila a Beneficiarului: 138.674,12 lei.

Obiectivul proiectului il constituie executarea unor lucrari de consolidare si restaurare a Bisericii Parohiale si a Clopotnitei din Complexul Monahal al fostei Manastiri Varbila.

Ansamblul fostei Manastiri Varbila, inscris in lista monumentelor istorice ale judetului Prahova, se afla situat la circa 20 km departare de municipiul Ploiesti si circa 6 km de orasul Urlati, in satul Varbila, comuna Iordacheanu.

Aceasta manastire, avand hramul „Adormirii Maicii Domnului”, este atestata documentar la inceputul veacului al XVI-lea si a fost unul din locurile de rugaciune si odihna ale lui Mihai Viteazul.

Prin implementarea acestui proiect, se va completa traseul turistic, ce va pune in valoare o zona bogata in vestigii. Astfel, prin restaurarea acestui ansamblu monahal se va obtine un asezamant unic din punct de vedere arhitectural, cu o incarcatura istorica deosebita, ce va depune marturie generatiilor viitoare cu privire la identitatea nationala.

In acest context, imbunatatirea infrastructurii zonelor turistice, a serviciilor de cazare si agrement si promovarea sustinuta a imaginii Romaniei pe plan intern si international determina cresterea calitativa, la standarde europene, a ansamblului conditiilor de practicare a turismului, cu impact direct asupra cresterii cererii de turism pentru Romania, ca destinatie turistica europeana.

„Restaurarea si punerea in valoare a acestui ansamblu monahal reprezinta o initiativa mai veche, obligatorie si necesara pentru a nu se pierde un monument istoric de valoare nationala si universala. De asemenea, acesta reprezinta o contributie substantiala la pastrarea identitatii culturale si valorificarea atractiilor turistice aferente acestei zone”, a declarat Liviu Musat, directorul ADR Sud Muntenia.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top