Adio subventii pentru fermieri din 2013

Comisia Europeana, subventii, sistare, fermieri, Ilie Sarbu, irigatii

„La grupul de la Visegrad de la Budapesta, impreuna cu tarile baltice, vom incerca sa mentinem subventiile si dupa anul 2013, pentru ca exista pericolul ca dupa acest an sa nu se mai acorde nicio subventie in agricultura”, a explicat ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu.

El a spus ca sistarea acordarii subventiilor din agricultura nu este o initiativa a Uniunii Europene, ci o presiune venita din partea Organizatiei Mondiale a Comertului.

De asemenea, la reuniunea ministrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad vor fi abordate teme de interes pentru tarile participante, cum ar fi situatia de pe piata laptelui si elaborarea unei strategii comune cu privire la relatia producator/furnizor – comerciant – consumator.

Astfel, in cadrul discutiilor cu omologii sai, ministrul agriculturii va sustine principalele preocupari ale Romaniei pe cele trei teme, respectiv cresterea treptata a cotei de lapte in vederea eliminarii acesteia in 2015, aplicarea si bugetarea masurilor de piata – restituiri la export, interventia si stocarea privata a brinzeturilor, precum si necesitatea elaborarii unei strategii comune cu privire la relatia producator/furnizor – comerciant – consumator, avind in vedere preocuparea tarii noastre pentru consolidarea cadrului concurential la nivel national si comunitar.

Potrivit ministrului agriculturii, Comisia Europeana (CE) a respins solicitarea Romaniei de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat din agricultura dupa anul 2009, astfel, din 2010 nici in sectorul de irigatii nu se vor mai acorda subventiile, fiind necesara gasirea unor solutii alternative pentru a sprijini sectorul.

Directorul general al Directiei Generale imbunatatiri Funciare si Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Valentin Apostol, a adaugat ca Romania a primit in urma cu zece zile raspunsul CE, prin care nu se aproba acordarea de subventii in sectorul de irigatii din 2010.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top