Plati in avans pentru fermieri, din octombrie

plati, subventii, APIA, fermieri, penalitati, cereri, avans, valoare

Pentru ca in 2007 si 2008 platile catre fermieri s-au facut cu mare intarziere, Romania a platit penalitati foarte mari, acestea ridicandu-se la suma de 15 milioane de euro pentru anul 2007.

Pentru anul 2008 penalitatile vor fi mult mai mici, pentru ca nu au existat intarzieri foarte mari in platile catre fermieri, a aratat directorul general al APIA.

Pentru acest an fermierii au depus 1.121.000 de cereri. Referitor la ajutoarele comunitare si la faptul ca in presa au aparut articole cu privire la faptul ca unii membri ai partidelor politice au transmis catre anumite persoane care ar trebui sa primeasca aceste ajutoare comunitare ca ei sunt cei care au influentat acordarea acestora de catre Comisia Europeana, directorul general al APIA a precizat ca nu se doreste ca aceasta actiune comunitara sa fie un subiect de dezbatere in campania electorala.

„In momentul de fata, nu sunt informatii concrete decat cele aparute in presa. Am declansat si noi o actiune de verificare in acest sens iar Directia de Inspectie din cadrul APIA monitorizeaza fiecare judet. Mai mult decat atat, o sa se sesizeze si Directia Antifrauda daca va fi cazul, pentru a vedea daca exista astfel de scurgeri de informatii in legatura cu persoanele care trebuie sa primeasca aceste ajutoare. Nu vom ezita sa sesizam Parchetul acolo unde sunt informatii concrete ca s-au scurs informatii. Cazurile semnalate de presa sunt sub observatie. S-a declansat si o ancheta la nivelul APIA si vom vedea daca este sau nu cazul sa sesizam Parchetul” – a spus Daniel Constantin.

El a precizat ca ajutorul comunitar se imparte in baza Hotararii de Guvern nr. 600, in care sunt nominalizati actorii implicati in aceasta actiune, si anume APIA, MAI, prin Consiliile Judetene care pun la dispozitie spatiile de depozitare si Ministerul Muncii, prin unitatile descentralizate care pun la dispozitie numele persoanelor indreptatite sa primeasca ajutoarele comunitare.

„Informatiile, daca se scurg, in legatura cu persoanele care trebuie sa primeasca aceste ajutoare sunt de la Ministerul Muncii sau MAI, prin unitatile deconcentrate. Practic, orice scurgere de astfel de informatie si folosirea datelor cu caracter personal poate fi depistata foarte usor” – a sustinut directorul general al APIA, Daniel Constantin.

Un numar de 2.800.000 de persoane beneficiaza in acest an de ajutorul comunitar care consta in 15 kg de faina si 4 kg de zahar de persoana.

Valoarea totala a ajutorului comunitar din acest an se ridica la suma de 28,3 milioane de euro. Incepand de anul viitor, pe langa faina si zahar s-au solicitat si paste fainoase, a precizat Daniel Constantin. In alta ordine de idei, directorul APIA a mentionat ca institutia se confrunta cu o lipsa acuta de personal, astfel ca, pe langa cei 5.400 de angajati, cu tot cu cei din teritoriu, ar mai fi nevoie de inca 1.700.

„Avem promisiune de la primul-ministru si de la ministrul de Finante ca anul viitor vom putea sa mai angajam personal”, a declarat directorul general al APIA.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *