Constructia depozitului ecologic de deseuri al judetului Bistrita-Nasaud va incepe in 2010

Bistrita-Nasaud, POS Mediu, depozit ecologic, lucrari, licitatie

Proiectul, intitulat „Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud”, este singurul de acest tip din tara care a obtinut finantarea, valoarea sa depasind 155 de milioane de lei.

Conform Programului Operational Sectorial de Mediu, valoarea eligibila a proiectului este de 141.709.850 lei, din care 98% reprezinta finantarea nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat, iar restul de 2% reprezinta contributia beneficiarilor, si anume Consiliul Judetean, cele patru orase si cele 58 de comune din Bistrita-Nasaud.

Investitia se va concretiza in construirea unui centru de management integrat al deseurilor in localitatea Tarpiu din comuna Dumitra, pe un teren de circa 17 hectare, a unei statii de transfer in municipiul Bistrita, precum si a patru puncte de transfer in localitatile Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai si Galatii Bistritei.

Capacitatea de stocare a depozitului de la Tarpiu este estimata la 1,2 milioane metri cubi, iar durata lui de viata va fi de 20 de ani. Depozitul ecologic nu va avea doar functie de colectare a deseurilor, ci si de compostare si sortare a acestora, iar in cadrul proiectului vor functiona sisteme de colectare a biogazului, de ardere, de colectare a levigatului si o statie de epurare.

De asemenea, in municipiul Bistrita se vor construi doua centre de colectare a deseurilor voluminoase si cate un centru de colectare in fiecare dintre celelalte trei orase din judet, pentru care se vor achizitiona containere si utilaje speciale.

Proiectul finantat cu fonduri europene vine sa completeze actiunile de inchidere si ecologizare a celor patru depozite de deseuri urbane si a celor 169 de gropi din mediul rural, echipa de implementare sperand ca, pana in 2012, gradul de colectare a deseurilor in mediul urban sa creasca de la 89% la 100%, iar cel din mediul rural de la 10% la 90%.

Toate acestea se vor face, insa, si cu un efort financiar din partea populatiei, avand in vedere faptul ca sistemul de management integrat al deseurilor trebuie sa se autosustina.

Potrivit datelor oferite de echipa de implementare a proiectului, tarifele pentru colectarea deseurilor sunt estimate sa ajunga, anul viitor, la 18,75 lei pe luna pentru fiecare gospodarie din mediul urban, urmand ca, pana in 2015, aceasta taxa sa ajunga la 27,75 lei pe luna, adica cu 35% mai mult.

In schimb, in mediul rural, unde cantitatea de deseuri produsa este mai mica, taxa pentru fiecare gospodarie va fi, in 2010, de 5,66 lei pe luna, aceasta urmand sa creasca, pana in 2015, la 8,16 lei pe luna. Prima licitatie va avea loc in 19 noiembrie, pentru construirea centrului de colectare de la Tarpiu, dupa care se vor demara procedurile si pentru statiile de transfer.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top