Finalizarea proiectului „Cooperare transfrontaliera interinstitutionala privind prevenirea abuzului in domeniul protectiei drepturilor copilului”

proiect, copii, drepturi, sesiuni, instruire, PHARE, activitati

Prin acest proiect s-a urmarit stabilirea unei modalitati unitare de lucru in ceea ce priveste promovarea drepturilor copilului si a mijloacelor de prevenire a abuzului asupra acestuia, in localitati din Judetul Iasi (Romania) si din Raionul Hincesti (Republica Moldova).

Activitatea a fost centrata pe urmatoarele componente prioritare:
– Componenta de instruire si consolidare a activitatii a 20 de Consilii Comunitare Consultative (C.C.C.) din judetul Iasi (Romania), deja constituite prin Legea 272/2004, cu atributii in promovarea si apararea drepturilor copilului, in prevenirea abuzului asupra copilului cu toate formele sale (neglijare, maltratare, exploatare prin munca, trafic etc).

Pe aceasta componenta au fost implicate 20 de localitati de la nivelul judetului Iasi si anume: Andrieseni, Ciurea, Ceplenita, Cotnari, Cozmesti, Deleni, Gorban, Horlesti, Miroslovesti, Mogosesti Siret, Mosna, Oteleni, Popesti, Raducaneni, Scobinti, Sinesti, Strunga, Tomesti, Tibana, Tibanesti.

In cadrul proiectului, au fost organizate si desfasurate 2 sesiuni de pregatire la care au participat cate un reprezentant cheie de la nivelul celor 20 de localitati, din judetul Iasi, cuprinse in proiect.

De asemenea au fost desfasurate cate 4 sesiuni de instruire si consolidare a activitatii membrilor Consiliilor Comunitare Consultative la care au participat 240 de persoane de la nivelul celor 20 de localitati din Judetul Iasi.

– Componenta de infiintare, instruire si consolidare a activitatii a 5 Consilii Comunitare Consultative in localitati din Raionul Hincesti (Republica Moldova).

La nivelul Raionului Hincesti, Republica Moldova au fost infiintate 5 Consilii Comunitare Consultative in 5 localitati, si anume: comuna Leuseni, satul Voinescu, comuna Sarata Galbena, comuna Lapusna, satul Caracui.

Pe aceasta componenta au fost instruiti 5 primari din localitatile implicate in proiect si 50 de reprezentanti ai Consiliilor Comunitare Consultative.

Rezultatele obtinute in cadrul proiectului, cu formarea la nivel local a 25 de Consilii Comunitare Consultative va constitui un model de interventie comunitara interinstitutionala care va putea fi replicat in orice comuna din cele doua tari implicate in proiect.

– Componenta de promovare a drepturilor copilului si a mijloacelor de prevenire a abuzului in toate localitatile din judetul Iasi (Romania) si din raionul Hincesti (Republica Moldova)

Aceasta componenta a fost realizata cu sprijinul unui numar de 30 de voluntari, care au beneficiat de instruire lunara cu privire la aria de actiune a proiectului. Acestia au distribuit materialele informationale si au participat la campaniile de informare desfasurate la nivelul localitatilor implicate in proiect.

De asemenea, in vederea promovarii drepturilor copilului si a mijloacelor de prevenire a fost elaborata o metodologie de lucru a consiliilor comunitare consultative prin care au fost stabilite atributiile acestora in promovarea si apararea drepturilor copilului, precum si modalitatile de interventie atunci cand sunt sesizate cazuri de incalcare a acestor drepturi.

Rezultatele obtinute prin aplicarea unei metodologii comune de realizare a activitatilor de promovare a drepturilor copilului, atat in comunele din judetul Iasi, cat si in cele din raionul Hincesti, vor fi valorificate in elaborarea unor modele de buna practica in domeniu.

Proiectul ca continua prin efortul comun al Asociatiei Pentru Dezvoltarea Programelor Sociale cu sprijinul autoritatilor locale si al voluntarilor.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top