Manevra lui Ticau, seful DADR

In ciuda tineretii sale, fiul lui Eugen Ticau, fostul director de la Centrul Regional de Plati pe Moldova si actualul sef al Directiei Agricole Iasi, este pe cai mari. In varsta de doar 25 de ani, Radu Stefan Ticau a reusit sa intre in actionariatul uneia din cele mai moderne ferme de porci din judet.

De altfel, societatea ce activeaza in domeniul zootehniei a fost pusa pe picioare cu fonduri de la Uniunea Europeana, prin programul SAPARD, iar anul trecut a mai aplicat pentru inca un proiect prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Radu Stefan Ticau, ce a absolvit in urma cu citiva ani facultatea, mai este actionar la inca doua societati importante. Una dintre ele a subcontractat o lucrare de la o firma din Botosani ce la randul ei lucreaza cu Consiliile Locale care au primit fonduri UE.

Cum arata datele oficiale

Potrivit Registrului Comertului, Eugen Ticau detine 10% din firma Pig Farm, ce administreaza o ferma de porci cu o capacitate, in prezent, de 15.000 de capete pe an. Conform aceleasi surse, cererea de cooptare a tinarului asociat apare depusa in data de 29 mai 2009.

Scaunul lui Eugen Ticau de la sefia Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi a inceput sa se clatine cu aproximativ o saptamina inaintea depunerii documentelor la Registrul Comertului.

„Sunt foarte bun prieten cu domnul Tibucanu (n.r. – Mihai Tibucanu, proprietarul Pig Farm) si el a vrut sa-i vinda baiatului meu 10% din actiuni. Avea nevoie de bani si vroia sa ramina doar 50% din actiunile firmei, dar nu s-a putut”, a explicat Eugen Ticau, actualul director la DADR Iasi, prezenta fiului sau in cadrul actionariatului Pig Farm.

La randul sau Mihai Tibucanu, administratorul si proprietarul fermei, a confirmat varianta lui Ticau. „Aveam nevoie de bani, ca ferma merge asa si asa. Eugen Ticau este prietenul meu de multi ani. Mergem impreuna la mare, la munte, si atunci i-am propus sa intre fiul sau in actionariat. Era ceva normal sa aduc pe cine cunoscut si apropiat mie decit un necunoscut cu care riscam sa am probleme”, a detaliat Tibucanu.

In actionariatul firmei a mai intrat in februarie 2009 si societatea Consulting & Construction, administrata de un italian, ce detine acum 25% din actiunile Pig Fram. Intrebati care a fost valoarea tranzactiei, nici una dintre parti nu vrut sa ofere un raspuns.

Planuri de dezvoltare la Pig Farm

Pig Farm ce activeaza in Coarnele Caprei a fost inaugurata in anul 2006 dupa o investitie de 1,2 milioane de euro, bani obtinuti prin programul SAPARD. Fiind complet automatizata, singurii angajati sint un electrician, un medic veterinar si un om care se ocupa de curatenie.

Ferma se intinde pe o suprafata de mai bine de 4 hectare, are o capacitate de crestere a 15.000 de purcei anual, iar dotarile constau in hale de productie, retea de alimentare cu apa, microstatie de epurare, bazin de colectare a apelor uzate, precum si retea de colectare a apelor menajere.

Anul trecut in luna martie, odata cu lansarea programului de finantare FEADR, Pig Farm a mai depus un proiect pentru extinderea fermei. Cu o valoare eligibila de 1,9 milioane de euro, proiectul a primit unda verde, iar in luna august 2008, cind la sefia CRPDRP Iasi era Eugen Ticau, s-a semnat si contractul de finantare.

In urma cu o saptamina administratorul fermei a depus la Centrul Regional de Plati si documentele aferente primei transe de bani, valoarea ridicindu-se la 1, 8 milioane de lei. „Acest proiect are drept scop cresterea si ingrasarea porcilor. Iar pentru acest lucru, vom mai construi pe linga cele 5 depozite (hale) pe care le avem, cu 1.000 de purcei in fiecare depozit, alte 5 depozite. Intreaga activitate va fi complet mecanizata si automatizata, fiind conectate la calculator, astfel ca pe linga cei trei angajati pe care ii are ferma in acest moment, vom mai angaja inca o persoana”, declara pentru „Ziarul de Iasi” in 2008 Mihai Tibucanu.

S-a ocupat de firma fiului

Fiul actualului director de la DADR mai apare in actionariatul societatii Lorelei, alaturi se sora sa, unde detine 49% din actiuni, iar Diana Ticau detine 51%.

Cealalta societatate in care apare, Best Road Project, a fost infiinatata in iunie 2009, imediat ce scaunul de director la CRPDRP Iasi a fost ocupat de altcineva. Radu Stefan detine 70% dintre actiunile firmei, iar de intreaga activitate s-a ocupat Eugen Ticau, dupa cum chiar acesta recunoaste.

„Am fost director general la firma fiului si eu m-am ocupat de proiecte. Fiind o firma mica si nou infiintata, am incercat sa luam lucrari subantrepriza. Am incercat si cu Euroconstruct, Echisam si Moldotrans. Nu am reusit decit cu Tehnic Asist din Botosani. Am obtinut o singura lucrare la o comuna din Botosani. In rest nu am primit nici o lucrare, desi cu firma am participat si la licitatiile Consiliului Judetean Iasi, unde am obtinut primul loc. Cand am fost numit director la DADR am iesit din firma pentru a nu fi in incompatibilitate”, a incheiat Ticau.

Ce avere a declarat Ticau

Potrivit declaratiei de avere semnata in iunie 2009 de Eugen Ticau, familia acestuia detine mai multe terenuri, case si masini. Astfel, conform documentului Ticau are in Iasi, impreuna cu sotia un teren de 700 de metru patrati, in Visani mai are alti 2.200 metri patrati de teren agricol. Cei doi mai au in proprietate un apartament de 65 de metri patrati.

Copiii lui Ticau, Radu Stefan si Diana detin un teren intravilan in Visani de 1.100 metri patrati, o casa de vacanta in aceeasi localitate. Familia mai are in proprietate un autoturism Renault si unul Fiat.

La capitolul datorii Eugen Ticau a declarat ca a contractat doua credite, unul de 103.500 euro si unul de 18.000 lei. Familia mai are la ING un fond de investitiei sau un fond de pensii private in valoare de 10.500 lei. Iar, in dreptul rubricii venituri Eugen Ticau a trecut „conform fisei fiscale”.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top