APIA: 1.309.555.867 lei pentru fermieri!

APIA, subventii, avans, fermieri, SAPS, controale, plata

Astfel, APIA a platit suma de 1.309.555.867 lei, reprezentand avansul din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), pentru un numar de 778.979 fermieri.

Pe aceasta cale, APIA face un apel catre fermierii notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin, deoarece plata este posibila doar dupa solutionarea tuturor erorilor identificate in urma controalelor.

Precizam ca acordarea sprijinului pe suprafata este conditionata de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene, respectiv administrativ, pe teren si prin teledetectie.

In ceea ce priveste controlul prin teledetectie, mentionam ca din cei aproximativ 101.000 de fermieri selectionati pentru acest tip de control, un numar de 69.000 de fermieri sunt notificati sa se prezinte la centrele APIA pentru clarificarea datelor din cererile de plata.

Principalele erori constate in urma controlului prin teledetectie au fost identificarea gresita a parcelor si absenta culturii mentionate in cererea de plata. La controlul prin teledetectie este important ca parcela sa fie amplasata in blocul in care este in realitate in teren si sa fie cultivata cu acea cultura declarata de fermier.

Prin urmare, daca in urma controalelor prin teledetectie au fost relevate neconformitati, fermierii sunt notificati sa prezinte documente de clarificare a datelor din cererea de plata.

De asemenea, in cazul in care mai multi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeasi suprafata si in aceleasi bloc fizic, fermierii sunt exclusi de la plata pana la solutionarea litigiului.

APIA asigura toti fermierii care au depus cereri de sprijin si care indeplinesc conditiile impuse de legislatia europeana si nationala ca vor primi in perioada urmatoare sumele la care sunt indreptatiti, insa plata se face cu atat mai repede cu cat dosarele sunt clarificate.

Mentionam ca, pentru a diminua erorile privind identificarea parcelelor agricole, APIA va demara, in luna ianuarie, o campanie de instruire a fermierilor privind modalitatea de identificare online a parcelelor agricole (IPA online).

Aplicatia IPA-online permite fermierilor identificarea parcelelor agricole prin intermediul internetului, principalul avantaj fiind scaderea numarului de erori, in principal, prin masurarea exacta a suprafetei de teren agricol.

Aceasta aplicatie a fost pusa la dispozitia fermierilor inca din campania SAPS 2009 si s-a constatat ca in cazul fermierilor care au apelat la aceasta modalitate de identificare a parcelelor nu au fost inregistrate erori.

Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole furnizate de APIA, fermierii pot accesa aplicatia la adresa http://lpis.apia.org.ro.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top