S-au incheiat inca doua capitole de negociere cu UE. Au mai ramas sase

La capitolele Agricultura si Prevederi financiare si bugetare, care s-au incheiat saptamana trecuta, Romania a obtinut conditii rezonabile. Adica mai bune decat ne asteptam, dar inca destul de dificil de indeplinit. Pe de alta parte, Bulgaria tot ramane mai avansata, cu un singur capitol in asteptare. Agricultura, un sector extrem de controversat in contextul aderarii, s-a rezolvat din punctul de vedere al negocierilor cu oficialii de la Bruxelles.

Cu o viteza aparent riscanta, discutiile s-au finalizat saptamana trecuta, Romania acceptand propunerea finala transmisa de catre Comisia Europeana. Totusi, asa cum declara oficialii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), rezultatele negocierilor sunt mai bune decat se asteptau. Desi nu sunt la nivelul celor solicitate initial, „cote finale sunt foarte bune”, spune Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul MAPDR.

Pe scurt, situatia se prezinta astfel: cantitatea totala de productie si prelucrare pentru produsele vizate se apropie oarecum de cea realizabila in prezent, insa mai este de lucru la conditiile tehnice si sanitare in care functioneaza fermele si unitatile de procesare. Perioadele convenite pentru remedierea problemelor variaza intre trei ani si, in putine cazuri, opt ani de la data aderarii.

Dupa aceste termene, cei care nu indeplinesc conditiile tehnice nu vor putea exporta in UE, iar cei care sunt in neregula cu partea fitosanitara nu vor mai putea produce deloc. Steriu considera ca un rezultat fericit l-au avut negocierile pentru cultivarea vitei de vie.

Astfel, desi vita de vie hibrida nu era initial recunoscuta de catre negociatorii europeni, in cele din urma acestia au acceptat sa nu mai impuna defrisarea celor 30.000 de hectare, cat masoara suprafata respectiva in Romania. „Putem continua sa cultivam vita de vie hibrida, si daca dupa opt ani nu va fi replantata vita de vie nobila, vom putea sa producem, in continuare, fara insa a exporta”, explica Steriu.

De asemenea, Romania a obtinut recunoasterea unei serii de produse traditionale. Printre acestea se numara bauturile: tuica, horinca, turt si vinars si produse ca lapte, iaurt, cas, branza, cascaval, telemea, salam de Sibiu si altele. Capitolul referitor la prevederile financiare si bugetare nu a fost foarte greu de inchis, pentru simplul motiv ca el are prevederi clare, care se aplica tuturor statelor.

Probleme ar putea proveni din aceea ca ar fi posibil ca Ministerul Finantelor, care are greutati si in colectarea veniturilor la bugetul national, sa nu poata asigura colectarea tuturor veniturilor bugetului comunitar. Pentru ca, in momentul aderarii, Finantele sa fie capabile sa faca fata cerintelor, de comun acord cu autoritatile de la Bruxelles, au fost fixate unele prioritati, intre care si organizarea unor simulari periodice privind contributia la bugetul UE.

Romania mai are de negociat capitolele Libera circulatie a serviciilor, Concurenta, Energia, Politica regionala si fondurile structurale, Mediul, Justitia si afacerile interne. Guvernul s-a angajat sa le inchida pana la sfarsitul anului. Cu toate acestea, Bulgaria a luat inca o data caimacul negocierilor. In timp ce noi am inchis doua capitole, tara vecina a inchis trei, ramanand cu unul singur in stand-by.

Stadiul negocierilor In Romania si Bulgaria:

  • Romania mai are de inchis sase capitole de negociere. Finalizarea acestora este programata sa aiba loc pana la sfarsitul anului.
  • Bulgaria a incheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeana la trei capitole: Agricultura, Politica si coordonare regionala, Prevederi financiare si bugetare. Ultimul capitol ramas deschis pentru Bulgaria este cel al Concurentei.

Sursa: , Revista Capital online, 11 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top