Facilitati pentru cooperativele agricole

Cooperativele agricole vor fi scutite de la plata impozitului agricol, vor beneficia de un impozit pe profit redus cu 20%, in primii 5 ani de la constituire, la care se adauga acces la subventii si fonduri publice si fonduri externe, au decis deputatii.

Ei au mai stabilit, la votul pe articole asupra propunerii legislative privind cooperativele agricole, si scutirea de la plata taxelor vamale pentru importul de tractoare, utilaje agricole, echipamente agricole. Propunerea a fost modificata de Comisia de agricultura, conform prevederior legii cadru referitoare la cooperatie.

Cooperativa agricola a fost definita de deputati ca o asociatie autonoma, cu un numar variabil de membri si cu capital variabil, care exercita o activitate economica, tehnica si sociala, pentru a furniza bunuri, servicii si locuri de munca exclusiv sau preponderent membrilor sai.

Cooperativele agricole se constituie si functioneaza cu un numar minim de 5 persoane si pot fi de gradul 1 si de gradul 2. Aceste structuri se inregistreaza la Oficiul Registrului Comertului, data de la care devin persoane juridice.

In cazul cooperativelor de gradul 1, capitalul social este de minimum 5 milioane de lei, iar la cele de gradul 2, de minimum 100 de milioane de lei, fiind compus din parti sociale subscrise la aderare si varsate potrivit actului constitutiv. Un membru cooperator poate detine parti sociale in limita a 20 % din capitalul social al cooperativei.

Persoanele care sint incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, furt, si cele care au inscrise infractiuni in cazierul fiscal nu pot fi membri fondatori si nu pot face parte din organele de conducere. Drepturile si obligatiile membrilor cooperatori sint egale si, indiferent de marimea cotei de participare la capitalul social, fiecare membru se exprima printr-un singur vot. In cazul incetarii calitatii de membru cooperator, acesta are dreptul la restituirea aporturilor varsate, dupa ce au fost scazute obligatiile catre cooperativa.

Organele de conducere ale cooperativei sint Adunarea Generala si Consiliul de Administratie, iar membrii CA nu pot fi salariati in cooperativa, dar vor fi remunerati, sumele fiind stabilite de adunarea generala. De asemenea, din CA nu pot face parte in acelasi timp sotul si sotia, precum si rudele si afinii membrilor pina la gradul al III-lea inclusiv. CA poate numi un director executiv sau functia este exercitata de presedintele CA.

Aceste facilitati vin in continuarea celor deja oferite de catre Guvern, ca de exemplu subventiile acordate pentru cumpararea de tractoare. Astfel, Guvernul a acordat, intr-o prima faza, suma de 600 Miliarde lei insa, ca urmare a cererilor venite din partea agricultorilor, se vor mai acorda inca 700 Miliarde lei. Cu acesti bani, agricultorii pot sa cumpere tractoare si utilaje agricole subventionate cu 45%, inclusiv T.V.A.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 23 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top