Peste 600 de romani renunta la banii de la UE

SAPARD, FEADR, proiecte, investitii, documentatie, cofinantare

Criza financiara si faptul ca bancile au ingreunat foarte mult obtinerea de credite au dat peste cap planurile a 582 de romani care sperau sa-si dezvolte afacerile din sectorul alimentatiei publice si din agricultura cu ajutorul fondurilor europene.

Dupa ce s-au chinuit luni intregi ca sa intocmeasca toata documentatia necesara si au fost acceptati pentru a obtine fonduri SAPARD sau FADRR, antreprenorii se dau batuti si reziliaza contractele, deoarece nu mai au bani pentru cofinantare.

Anghel Schiopu, administratorul firmei Veroly Pat, o patiserie din Drobeta Turnu- Severin, este unul dintre investitorii care intentionau sa ia bani de la Uniunea Europeana pentru a-si dezvolta afacerea.

Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit i-a dat anul trecut unda verde pentru proiectul sau de modernizare a unui laborator de cofetarie-patiserie, in valoare de peste 300.000 de euro.

„Am facut un credit ca sa-mi pot plati cofinantarea la proiect si, la inceput, mi-au spus ca dobanda o sa fie de 4,5%. Apoi m-am trezit cu o dobanda de 18% plus comisioanele aplicate de banca si normal ca nu mi-am mai permis sa platesc. Pacat ca am cheltuit atatia bani pe hartogaraie, ca eu am ajuns la concluzia ca tot aia care au bani primesc fondurile”, a declarat, amagit, Anghel Schiopu.

Omul spune ca, in vremuri de criza cum sunt acestea, e mai bine sa tii de bani si sa nu te aventurezi in investitii masive. Antreprenorul regreta ca a dat atatia bani pentru realizarea unui proiect care nu se va materializa niciodata.

„Doar pentru actele pe care le-am avut de depus, pentru avize si toate celelalte hartii necesare, am cheltuit pana acum peste 4.000 de euro. Bani pierduti aiurea!”, spune Schiopu.

In situatia severineanului mai sunt alti 50 de afaceristi din toata Oltenia, care au decis sa renunte la milioanele de euro venite de la Uniunea Europeana pentru ca nu au avut de unde sa plateasca banii de cofinantare.

Cele mai multe contracte reziliate (502, in valoare de 97,23 de milioane de euro) au fost cele care ar fi trebuit sa se deruleze prin intermediul programului SAPARD, care s-a incheiat la 31 decembrie 2009, iar restul de pana la 582 au fost prin FEADR, program ce este activ inca.

„Pentru SAPARD, contractele au fost reziliate din varii motive, precum neregularitati descoperite, renuntarea la afacere sau depasirea termenelor de executie. In cazul FEADR, majoritatea anularilor sunt motivate de lipsa de capacitate financiara proprie pentru derularea proiectului atat din sursele proprii, cat si din credite bancare”, explica Mihail Gavril Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Ce se intampla cu banii ramasi?

Potrivit oficialului APDRP, banii rezultati din rezilierea contractelor SAPARD vor trebui inapoiati Comisiei Europene, iar cei care provin din FEADR vor fi realocati pentru masurile de finantare din care provin contractele intrerupte.

Totodata, seful APDRP a punctat ca resursele financiare proprii conteaza cel mai mult in dezvoltarea unei afaceri cu bani europeni.

Mai avem trei ani

Cei care vor sa obtina bani europeni prin intermediul FEADR, mai au timp sa o faca pana in anul 2013. Prin FEADR se deruleaza programe pentru dezvoltarea productiei agricole si silvice, precum si a industriilor aferente acestora.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top