Zeci de licitatii trucate pe milioane de euro de la UE

„Romania are o problema uriasa in absorbtia fondurilor europene” spunea presedintele Basescu. Problema se va agrava cu siguranta atunci cand oficialii europeni vor verifica la sange modul in care au fost organizate la Iasi zeci de licitatii cu finantare europeana.

Licitatie repetata de 6 ori fara nici macar un aviz

Un caz flagrant despre cum se pot incalca normele europene chiar de catre autoritatile romane il reprezinta o comuna din judetul Vaslui – Costesti. „Primarul de acolo a repetat de sase ori o licitatie fara ca niciodata noi sa-i avizam caietul de sarcini”, marturiseste seful Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Liviu Bulgaru. Precizare extrem de importanta: fara avizul CRPPDRP nu se poate semna ulterior contractul de finantare.

Cel mai adesea licitatiile se repeta de trei ori pana „castiga cine trebuie” dupa cum ne-au spus mai toti cei cu care am documentat in ultima luna acest material – zeci de patroni de firme de constructii sau consultanta, primari sau functionari specializati in finantari europene.

Cum se trucheaza o licitatie

Exemple clare de licitatii trucate vom oferi in zilele urmatoare. Azi prezentam doar reteta prin care zeci de milioane de euro au ajuns „unde trebuie”. Dar pentru a intelege mai bine mecanismul e bine sa incepem de la radacina.

De regula primarii de comune habar n-au ce inseamna fondurile europene. Asa ca ei se adreseaza sefilor de partid cu rugamintea de a-i ajuta „cu un drum, un pod, sa vada oamenii ca am facut ceva si sa ma aleaga iar”.

Sefii de filiala au toti firme de consultanta „arondate” si-i indruma pe primari spre acestea. Firmele in cauza si un proiectant intocmesc documentatia ce va fi depusa spre finantare – europeana sau guvernamentala. Numai ca „banii sunt putin iar proiectele multe”, asa ca daca primarii vor sa aiba sperante ca vad vreun ban trebuie sa cotizeze „la partid”, de fapt la buzunarul sefilor politici. Cotizatia e data prin intermediul firmei de consultanta – s-a mers cu plati anticipate de pana la 50.000 de euro – iar aceasta se zbate sa fie proiectul brici si sa fie admis la finantare.

Cei mai fericiti consultanti – ai PDL-ului

Gratie sprijinului politic, doar cateva firme de consultanta au prins zeci de finantari in timp ce restul firmelor, neintrate in gratia politicenilor, someaza serios.

Spre exemplu firma De Reuss, infiintata abia in 2005, dar apartinand unui apropiat al sefului PDL Iasi, a ras licitatii peste licitatii, spre stupoarea firmelor fara proptele politice. Numai in ultimul an De Reuss a prins finantari pentru comunele Miroslovesti, Dagata, Bals, Letcani, Golaesti, Draguseni, Romanesti, Ruginoasa, Helesteni, Strunga, Coarnele Caprei.

O alta firma cu intrare serioasa in PDL este Europroiect Consulting, patronata de Aurora Matei, fost consilier judetean portocaliu. si aici minunile s-au tinut lant, firma amintita prinzand in ultimul an finantarile din comunele Focuri, Mircesti, Tatarusi, serbauti – Suceava, sipote, Gropnita, Halaucesti, Strunga – alta lucrare decat cea gestionata de De Reuss, Gorban, Oteleni, Cristesti, Madarjac, Siretel.

Aceste performante s-au reflectat rapid in datele financiare ale amintitelor firme desi multe din proiectele castigate inca nu au semnat contractul de finantare din cauza licitatiilor nefinalizate. Totusi directorii sau patronii se afiseaza cu Mercedes-uri ultimul racnet, spre stupoarea primarilor.

Faza 2. aranjarea caietului de sarcini

Dupa ce s-a reusit prinderea finantarii europene (in Moldova au fost numai in ultimul an peste 80 de proiecte finantate cu minim 1.000.000 euro, cele mai multe fiind insa de peste 2.000.000) urmeaza o noua dijmuire. De data aceasta prin intermediul firmei de constructii.

Potrivit normelor europene, caietele de sarcini la licitatii ar trebui sa fie la fel, adica sa cuprinda exact aceleasi conditii peste tot. Numai ca romanul e smecher.

In complicitate cu cenzorii locali ai UE, adica CRPPDRP, mai toti primarii au putut alcatui caietele de sarcini dupa cum i-a taiat capul sau le-a sugerat firma pe care o vor castigatoare. Asa s-a putut ca mai peste tot sa apara conditii abuzive, a caror contestare evident ca a dus la anularea licitatiei (contestarea se face la Bucuresti la o comisie, teoretic, independenta si care, de multe ori, declara ca ilegale aberatiile strecurate de primari in caietele de sarcini).

Primarii nu se prea supara pentru ca anularea licitatiei si reorganizarea ei le pot aduce noi comisioane din partea firmelor dornice sa prinda potul european. Iar comisionul este, de regula, de 10% din suma licitata. Plus lucrari ale firmelor in cauza la carciuma primarului, casa lui ori casele copiilor.

Banii s-au repartizat ciudat de echitabil d.p.d.v. politic

In mod normal repetarea licitatiei din cauza unui caiet de sarcini ilegal ar atrage sanctiuni pentru cei de la CRPPDRP. Responsabil cu avizarea caietelor de sarcini e un sef de departament numit amical de colegi „Romel”. Numai ca acest „Romel” nu a fost niciodata urecheat pe motiv ca, atentie, „nimeni nu a reclamat niciodata vreun caiet de sarcini la noi. Daca nimeni nu-l reclama pe Romel eu ce sa fac?”, spune seful CRPPDRP, Liviu Bulgaru. Precizare importanta: Bulgaru este proaspat numit in acest post, asa ca abuzurile din ultimul an puteau fi sanctionate de vechiul sef, Eugen ticau, cel care nu a putu fi gasit insa in cursul documentarii acestui material.

Lipsa reclamatiilor nu e deloc ciudata daca tinem cont unde au ajuns finantarile. Toate partidele au primari si firme de casa care au acces la astfel de bani, asa ca nimeni nu sufla o vorba. Doar toti fura, e ca la prezidentiale.

Cum s-a putut ca banii europeni sa fie distribuiti nu pe principiul sanatos „primul venit, primul servit” ci in asa fel incat liderii politici sa nu faca scandal? Poate vor descoperi oficialii europeni.

Faza 3: Firmele capusa

Daca prin minune o firma de constructii reuseste sa castige o licitatie in ciuda aranjamentelor, apare o noua forma de jecmaneala. Castigatorul e anuntat pur si simplu ca nu isi va primi banii daca nu-l ia partener pe un alt constructor, expres indicat. Asa se face ca firme care nu au castigat nici o licitatie apar partenere la mai multe lucrari castigatoare.

Exemplul cel mai bun e firma Clean Total, care are acelasi patron ca si firma de consultanta De Reuss. Patron, evident, apropiat de un lider politic, in speta seful PDL Iasi.

In cazul in care firma castigatoare nu intelege sa-si ia un astfel de partener se poate trezi cu surprize neplacute la incasarea banilor. Daca finantarea e guvernamentala, in special de la Ministerul Mediului (unde subsecretar de stat e chiar seful PDL Iasi) banii pot veni al naibii de greu. Daca finantarea e europeana, fie de la CRPPDRP, fie de la Primarie i se pun bete in roate. Se poate merge pana la cheltuirea de catre primar a garantiei depuse, lucru total ilegal dar care s-a intamplat.

Sursa: www.iasicastiga.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top