BCR si CEC au crescut dobinzile la credite

BCR si CEC au marit dobinzile la credite cu toate ca BNR a diminuat din nou dobinda de interventie.

Celelalte banci duc o politica de expectativa si sustin ca vor reduce dobinzile din toamna.

Deocamdata, potrivit datelor BNR, rata medie a dobanzii la credite in lei pentru persoane fizice a revenit la peste 30% pe an, cea mai ridicata din ultimele douasprezece luni.

Banca Comerciala Romana a majorat dobinda la creditul in lei cu doua puncte procentuale de la inceputul lunii: „Creditul in lei pentru nevoi personale se acorda acum cu o dobinda de 27,9%. Majorarea a intrat in vigoare de la 1 iulie, pina atunci dobinda fiind de doar 26%” – a precizat Sabina Usurelu, de la Directia de Comunicare a BCR Bucuresti.

Si la Casa de Economii si Consemnatiuni dobanzile au crescut de la 1 iulie cu un procent, creditul pentru nevoi personale avand acum o dobanda de 25% pe an.

Celelalte banci mari din sistem isi pastreaza si ele nivelul ridicat al dobinzilor la credite, manifestind inca reticenta la semnalele BNR.

Dorind sa-si conserve cistigurile, bancile nu se grabesc sa efectueze modificari la nivelul dobinzilor, preferind sa stea in expectativa si sa astepte miscarile concurentilor. „Ne vom alinia la tendinta conturata pe piata” – afirma Hermina Apostol, director de comunicare al Banc Post. Aceasta banca percepe o dobinda de 28,5% la creditul pentru nevoi personale, in timp ce Banca Romana pentru Dezvoltare se „multumeste” cu 28%. Raiffeisen Bank practica, de asemenea, un nivel ridicat de dobinda – 31% la creditul pentru nevoi personale. „Analizam posibilitatea reducerii dobinzilor insa nu am luat inca o decizie. In orice caz, vom urma politica BNR de reducere graduala a dobinzilor” – a declarat Corina Vasile, director de comunicare al Raiffeisen Bank.

Daca reducerea dobinzilor la credite este iminenta, marea intrebare este ce se va intimpla cu dobinda la depozite. In declaratii, oficialii BNR si ai bancilor comerciale sustin ca nu vor sa descurajeze inclinatia si asa fragila a romanilor pentru economisire insa cei din urma sint preocupati si de mentinerea cistigurilor. „Bancile vor fi silite sa-si reexamineze nu numai dobanzile la credite, ci, evident, si dobanzile la depozite. Sunt convins ca rezultatul va fi o scadere a dobanzilor atat la depozite, cat si la credite” – crede Bogdan Baltazar, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 23 iulie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top