Amplu proiect de apa si canalizare, la Oradea

Oradea, proiect, canalizare, investitii, obiective, POS Mediu

Potrivit primarului, proiectul are in vedere accesarea unor fonduri importante din componenta de coeziune si se va desfasura intre anii 2009 – 2015, cu o prima etapa pana in 2013.

In prima etapa de implementare, 2009-2013, proiectul cuprinde investitii in tratarea si distributia apei potabile precum si colectarea si epurarea apei uzate in municipiile Oradea si Beius, localitatea Tinca si localitatile din zona metropolitana a Oradei, respectiv Santandrei, Palota, Girisu de Cris, Tarian, Biharia, Nojorid, Osorhei, Alparea si Fughiu, avand o populatie totala de 237.298 de locuitori (anul 2008) si reprezentand aproximativ 40% din populatia totala a judetului Bihor.

Avand un buget preconizat de 83.286.340 de euro fara TVA, obiectivul proiectului este de a asigura furnizarea unor servicii de alimentare cu apa si canalizare in conformitate cu practicile si politicile UE in domeniu, in majoritatea zonelor urbane pana in anul 2015.

Primarul si-a manifestat increderea ca proiectul va decurge normal, conform programului. Prin discutiile purtate saptamana trecuta la Ministerul Mediului, intre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Aparegio”, aplicantul proiectului – Compania de apa si consultantii care lucreaza la acest proiect, au fost clarificate problemele tehnice si institutionale, astfel incat o ultima vizita de evaluare a expertilor va avea loc in saptamana 22-26 februarie.

Dupa aceasta, pana la jumatatea lunii martie, se va finaliza toata documentatia, pentru ca la sfarsitul lunii martie, Ministerul Mediului sa poata trimite aplicatia de finantare la Bruxelles pentru avizare.

„Din experienta altor aplicatii, in maximum doua luni, vom avea avizul si vom putea semna contractul pentru ca in vara acestui an sa se poata demara procedurile de licitatie pentru inceperea lucrarilor pe teritoriul municipiului Oradea si in celelalte localitati cuprinse in prima etapa. La sfarsitul anului 2013, toti locuitorii municipiului Oradea vor avea retele de apa si apa uzata la poarta”, a spus, in conferinta de presa, primarul Bolojan.

Aprobarea finantarii obiectivelor de investitii realizate in cadrul Proiectului „Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bihor” se va face din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene (Fondul European de Dezvoltare Regionala – POS Mediu), alocatii de la Bugetul de Stat, alocatii de la Bugetul Consiliului Judetean Bihor si Bugetul Local al Municipiului Oradea, contributii din Fondurile proprii ale Operatorului Regional (Compania de Apa Oradea SA), imprumuturi de la Institutii Financiare Internationale sau de la Banci Comerciale.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top