Facilitati acordate agroturismului montan

Pensiunile din zonele de munte vor beneficia de scutire la plata impozitelor, precum si de alte inlesniri (terenuri sau drumuri de acces). Facilitatile acordate celor care detin sau isi deschid pensiuni sau ferme agroturistice in zone montane sint fixate prin Legea muntelui (nr. 347/2004), intrata in vigoare recent.

Consiliile Locale pot acorda intreprinzatorilor terenuri pentru construirea, dezvoltarea si exploatarea pensiunilor si gospodariilor agroturistice, iar o alta inlesnire ar fi acordarea de prioritati la realizarea infrastructurii.

Astfel, ar putea fi considerata drept prioritate construirea drumului pina la pensiune. Legea mai spune ca turistii vor fi hraniti mai ales din surse proprii ori locale, adica vor beneficia de mese „ca la mama acasa”. Pensiunile agroturistice din zonele de munte cu capacitate de cazare de pina la 20 de locuri beneficiaza de scutire la plata impozitului pe profit si a impozitului pe teren timp de cinci ani de la constituire.

Potrivit Legii muntelui, pensiunile turistice sint cele cu o capacitate de pina la 10 camere, avind in total maximum 30 de locuri (in sate si comune) si pina la 20 de camere (cele de la oras). Legea mai prevede si alte facilitati pentru zonele montane, printre care aceea ca pasunile de aici, aflate pe teritoriul unei arii naturale protejate, se pot atribui in folosinta de catre proprietar, cu avizul administratiei ariei protejate, pentru exploatare.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 2 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top