CE a virat Romaniei 1 miliard euro, urmatoarele transe depind de implementarea reformelor

Comisia Europeana, imprumut, transa, Olli Rehn, reforme, progrese

„Progresele facute in ce priveste consolidarea fiscala trebuie sa fie acompaniate de reforme structurale, inclusiv adoptarea si implementarea legii responsabilitatii fiscale si revizuirea legislatiei pensiilor”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat in comunicatul transmis joi de Executivul european.

CE asteapta ca Romania sa implementeze reformele agreate in Memorandumul de intelegere si in documentul aditional semnate de autoritatile romane pe 18 februarie si de comisarul Olli Rehn pe 22 februarie in scopul deblocarii urmatoarelor transe, se mai arata in comunicat.

CE considera ca documentul aditional atesta angajamentul autoritatilor de la Bucuresti pentru a implementa riguros programul de stabilitate macro-financiara, pentru a imbunatati administrarea fiscala, precum si pentru a adopta reformele structurale si ale pietei financiare conform calendarului convenit.

Aceste actiuni sunt necesare pentru a spori perspectivele pe termen mediu in ce priveste crearea de locuri de munca si cresterea economica a Romaniei, care sa permita diminuarea dezechilibrelor care s-au agravat ca urmare a crizei si sa ofere o sansa economiei romanesti sa prinda din urma economiile europene, subliniaza Bruxelles-ul.

CE precizeaza ca va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritatile romane si FMI pentru a asigura implementarea cu succes a programului de reforme economice si o rambursare in timp util a imprumuturilor acordate in cadrul pachetului multilateral de asistenta financiara.

Banii de la CE vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar, stabilit la 5,9% din PIB pentru acest an. CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro.

Romania a agreat anul trecut cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de circa 20 miliarde euro. Fondul Monetar International (FMI) a eliberat pe 20 februarie transele III si IV din imprumutul pentru Romania, de 2,45 miliarde euro, dupa ce in 2009 virase alte doua transe in valoare totala de 6,57 miliarde euro. La randul sau, Banca Mondiala a dat Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top