Intrebari si raspunsuri DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”

intrebari frecvente, domeniu 4.3, POR, finantare, situatii financiare

1.Va rugam sa ne comunicati daca, in cadrul procesului de verificare preliminara a Cererii de finantare poate fi solicitat, daca lipseste un capitol (una dintre note), sau mai multe din cadrul documentului „Note explicative” aferent situatiilor financiare prezentate atasat la dosarul cererii de finantare.

Daca notele explicative din situatiile financiare nu sunt complete, se considera ca cererea de finantare nu este conforma, nefiind necesare clarificari in acest sens.

2. Este permisa implementarea unui proiect in mai multe locatii, in vederea crearii de centre fitness in locatii diferite din mediul urban?

Atata timp cat este vorba de acelasi domeniu de activitate (Cod CAEN), nu este nici o problema. Va trebui insa demonstrat dreptul de folosinta pentru toate locatiile in care urmeaza sa fie amplasate bunurile achizitionate.

3. In situatia in care prin proiect se doreste achizitionarea de echipamente pentru o hala noua care inca nu este intabulata, iar pe extrasul de carte funciara apare doar terenul, in etapa precontractuala (vizita la fata locului) ce document trebuie prezentat in vederea demonstrarii dreptului de utilizare a spatiului ca si locatie de implementare a proiectului?

In etapa precontractuala va trebui prezentat actul de proprietate al terenului si autorizatia de constructie a halei (chiar daca aceasta nu face obiectul proiectului). Autorizatia de constructie ar trebui sa fie pe numele societatii comerciale.

4. In situatia in care solicitantul de finantare este proprietar pe un imobil, cum se verifica dreptul de utilizare?

In acest sens, este suficienta declaratia de eligibilitate depusa odata cu cererea de finantare si intocmita din nou la vizita la fata locului.

5. Daca din extrasul de carte funciara care se va prezenta in etapa precontractuala, reiese faptul ca intabularea imobilului ca si locatie de implementare a proiectului a fost facuta ulterior datei depunerii cererii de finantare, proiectul va fi respins?

Acesta nu este considerat un motiv de respingere a cererii de finantare.

6. Referitor la calculul intreprinderilor partenere si legate, in situatia in care o persoana fizica este actionara la mai multe societati comerciale si s-ar incadra in procentele care corespund intreprinderilor partenere sau legate, aceasta reclama un calcul al relatiei dintre aceste societati sau doar situatia in care o intreprindere detine in alta intreprindere actiuni, reclama acest calcul?

In situatia in care o persoana fizica detine parti sociale in mai multe societati (inclusiv societatea solicitanta), prin intermediul acelei persoane fizice se pot stabili legaturi in sensul Legii 346 (nu si parteneriate), cu respectarea celor doua conditii cumulative:
1) exista un raport de tipul celor enumerate la Art.4.4 alin (1) lit. a) d) si
2) ambele firme analizate actioneaza pe aceeasi piata /piete adiacente.
Ex.1: Persoana fizica X detine 80% in firma A(solicitant) si 55% in firma B.
Presupunand ca ambele firme actioneaza pe aceeasi piata (e.g. presteaza aceeasi activitate economica), ele vor fi considerate legate, intrucat A detine prin intermediul lui X, 55% din firma B. La numarul de angajati si cifra de afaceri A se va adauga 100% din valorile lui B.
Ex.2: Persoana fizica X detine 80% in firma A (solicitant) si 30% in firma B.
Firmele sunt considerate independente.
De remarcat, totusi, ca in lege nu se prevede nici o limita minima pentru implicarea persoanei fizice in firma A, in exemplul 1. Cu alte cuvinte, chiar daca X ar detine 10% din A (minoritar) si 55% din B, firmele ar fi tot legate.

7. In Ghidul solicitantului la pct. II.3 „Completarea si depunerea cererii de finantare” se prevede anexarea situatiilor financiare anuale ale solicitantului aferente intregului an fiscal precedent datei la care se depune cererea de finantare.

Din data de 01.01.2010 se aplica art. III , alin. 3 din L. 441/2006 cu modificarile si completarile ulterioare care prevede depunerea situatiilor financiare numai la Oficiul Registrului Comertului. Totodata trebuie sa mentionam ca in cadrul depunerii acestor documente, Oficiul Registrului Comertului nu vizeaza situatiile financiare.

Astfel in acest context, cum se vor depune situatiile financiare anuale?

La cererea de finantare se vor anexa situatiile financiare anuale ale solicitantului, depuse la oficiul registrului comertului sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa caz, in copie conforma cu originalul: bilantul contabil, contul de profit si pierdere si notele explicative la situatiile financiare anuale, aferente intregului an fiscal precedent datei la care se depune cererea de finantare.

Pentru cererile de finantare depuse in cursul anului 2010, se vor anexa situatiile financiare aferente anului fiscal 2009 (la 31 decembrie 2009), daca acestea au fost depuse la oficiul registrului comertului sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa caz.

In caz contrar, se vor depune cele mai recente situatii financiare aprobate si depuse la oficiul registrului comertului sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa caz (e.g. aferente anului fiscal 2008).

Dovada depunerii situatiilor financiare se va face prin Confirmarea depunerii si inregistrarii situatiilor financiare la oficiul registrului comertului, sau viza unitatii teritoriale a Ministerului Finantelor Publice, dupa caz.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top