Banii europeni salveaza afacerile private

Alba-Iulia, programe, fonduri nerambursabile, proiecte, birocratie, costuri

Albaiulienii vor sa obtina profituri importante de pe urma fondurilor europene. Odata cu aparitia programelor nationale de accesare a fondurilor nerambursabile, oamenii au inceput sa caute orice posibilitate de a transforma fondurile europene in afaceri cat mai profitabile pentru propriile buzunare.

Attila Veres este unul dintre albaiulienii care si-au incercat norocul in a-si lansa o afacere pe fonduri europene. La vremea cand a decis sa depuna actele in vederea accesarii acestor fonduri afacerea era deja deschisa.

„Functionam ca si atelier auto, dar voiam sa ne extindem. Asa am luat decizia accesarii acestor fonduri”, a spus Atilla Veres. Deloc usor pentru o afacere care nu aducea profituri foarte mari.

Atilla Veres voia sa isi transforme atelierul auto intr-un service cu dotari moderne si eficiente. 330.000 lei a avut nevoie omul de afaceri sa poata accesa aceste fonduri. „Banii sunt recuperati dupa ce proiectul este aprobat, dar e dificil sa ai la dispozitie o astfel de suma”, a afirmat Veres, patronul Serviceului Auto Oty, din Alba Iulia.

Costuri mari si drumuri multe

Dupa un an de la depunerea proiectului la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) albaiulianul a putut accesa fondurile. Cu toate ca 70 la suta din suma erau bani europeni, restul de 30 la suta a insemnat investitie proprie, bani nerecuperati nici in prezent.

„330.000 de lei a fost valoarea totala proiectului care a insemnat achizitionarea de unelte si tot ce inseamna dotari in service. Mai mult de 30 la suta ne-a costat pe noi. Banii inca nu i-am recuperat”, a spus barbatul.

Cu toate ca aceste proiecte sunt concepute sa sprijine mediul de afaceri, accesarea fondurilor nu este un lucru facil. „Nu m-am gandit nici o secunda ca va fi asa usor. Pur si simplu am depus un proiect deoarece aveam nevoie de echipamente pentru activitatea pe care o desfasuram in domeniul echipamentelor electronice si optice”, a spus Angela Beleiu, administratorul firmei Yana Ius din Alba Iulia.

„Birocratia te face de multe ori sa vrei sa renunti. Cheltuielile pentru toata documentatia si drumurile pe care le faci costa mult”, a mai afirmat Atilla Veres.

Anul acesta judetul Alba a contractat 21 de proiecte in valoare totala de peste 20 milioane de euro. „Avem alte 40 de proiecte in evaluare si alte 5 in faza de precontractare. Sunt multe proiecte care vin din partea administratiilor locale si judetene. Toate proiectele depuse la ADR Centru inseamna bani care intra in dezvoltarea judetului. Sunt un sprijin atat pentru cei care vor sa isi intemeieze o afacere cat si pentru bugetele locale”, a spus Simion Cretu, directorul ADR Centru.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top