Dotari de ultima generatie pentru interventii in situatii de urgenta

Alba, investitie, situatii urgenta, proiect, fonduri europene

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Alba a prezentat ultimele doua autospeciale primite in cadrul proiectului regional derulat de Asociatia Intercomunitara Centrul Transilvaniei. Este vorba despre o autospeciala pentru descarcerari grele si una destinata lucrului cu apa si spuma cu o valoare totala de 1,9 milioane de lei, cu TVA.

Timpul de interventie, redus la jumatate

In total, in dotarea institutiei din Alba Iulia au intrat un numar de sase autospeciale pentru care s-au cheltuit 4,6 milioane de lei. Celelalte patru autospeciale sunt autovehicule complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta. Acestea au fost distribuite detasamentelor de pompieri din Alba Iulia, Aiud, Blaj si Campeni.

Toate cele sase masini sunt de ultima generatie si sunt dotate cu aparatura si echipamente moderne. „Am innoit peste 50 la suta din autovehiculele de stins incendii cu apa si spuma. Cu ajutorul acestor echipamente am reusit sa scadem la jumatate timpul de interventie la accidente si incendii”, a spus Dorel Sofica seful ISU Alba.

Timpul mediu de interventei la locul accidentelor este in prezent de 27 minute in zonele rurale si de 13 minute in localitatile urbane. Judetul Alba beneficiaza si de serviciile unei autospeciale de cercetare in caz de accidente nucleare, biologice sau chimice, care se afla la sediul ISU Sibiu. Proiectul a mai presuspus si specializarea a 88 de angajati ai ISU Alba in utilizarea masinilor si a echipamentelor din dotare.

Echipamente vechi de peste 40 de ani

Institutia are in continuare in serviciu echipamente vechi de zeci de ani. La Alba Iulia este folosita si astazi o masina de stins incendii din anul 1978. Cel mai vechi echipament este in dotarea detasamentului de pompieri din Campeni. Este vorba despre o autospeciala de stins incendii marca Mercedes, din anul 1965, construita special pentru interventii in zone montane.

Asociatia Intercomunitara Centrul Transilvaniei a fost infiintata de consiliile judetene din cele sase judete ale Regiunii Centru in scopul accesarii de fonduri europene pentru imbunatatirea capacitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta.

Valoarea totala a proiectului derulat in perioada decembrie 2008 – aprilie 2010 este de 42,6 milioane lei cu TVA, din care peste 70 la suta sunt fonduri europene.

Consiliul Judetean Alba a contribuit cu fonduri publice de aproximativ 3,5 milioane de lei, bani care urmeaza sa fie recuperati in cea mai mare parte din sumele alocate in cadrul proiectului de Uniunea Europeana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *