MDRT: 90% din cei care vor sa faca afaceri cu microintreprinderi au consultant, dar nu citesc ghidul

ghid, fonduri europene, consultanti, microintreprinderi, POR, contracte

„90% din cei care vor sa faca un business pe microintreprinderi se lasa pe mana consultantilor. Si nici macar nu citesc ghidurile sau codurile CAEN, care sunt vreo 70. De aceea se ajunge ca acel intreprinzator sa dezvolte proiecte in forma impusa de consultant”, a declarat Razvan Murgeanu.

Secretarul de stat din MDRT considera ca unii dintre consultanti reprezinta „firme de apartament si sunt niste neaveniti care cred ca stiu ce fac, dar care fac lucruri catastrofale”.

„Nicaieri in lume nu spune ca trebuie sa-ti iei consultanti. Cei care vor sa acceseze fonduri isi cumpara ghidurile, iar cei care le citesc incearca sa faca ceva prin mimetism. Eu de exemplu nu am facut niciodata business. Si nici bani de la banca nu am luat”, a precizat Razvan Murgeanu.

De asemenea, in ceea ce priveste Programul Operational Regional din Romania, Murgeanu a afirmat ca bancile sunt reticente in a da gir microintreprinderilor, mai ales in aceasta perioada.

Oficialul din MDRT a adaugat totodata ca, din cele cinci axe prioritare ale POR, cea mai slab accesata este Axa 4, care priveste sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local.

„Noi putem da pana la 200.000 euro pe microintreprindere. Axa 4 este cea mai slab accesata. Ma intreb de ce este asa. De altfel, rata de renuntare la proiect este de 30%. Avem peste 300 contracte semnate, iar din acestea 30% sunt date inapoi”, a afirmat Murgeanu.

Potrivit acestuia, Capitala a accesat doar 3% din totii banii alocati doar pentru Axa 4. In acelasi timp, la nivelul intregului programul regional, pe cele 5 axe prioritare, Bucurestiul a accesat 11% din fonduri, iar per total, la nivelul intregii tarii, au fost accesati 48% din bani, a subliniat Razvan Murgeanu.

Programul Operational Regional din Romania este finantat prin unul dintre Fondurile Structurale ale Uniunii Europene – Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.

Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in primii 7 ani dupa aderare (2007-2013). Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale Programului Operational Regional. Fiecare axa prioritara are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare.

Solicitantii de fonduri pot fi autoritatile administratiei publice (primarii, consilii locale, consilii judetene), institutiile publice, cum ar fi cele de sanatate, institutiile academice, serviciile de interventie in situatii de urgenta, organizatiile neguvernamentale (ONG-uri), dar si companiile private, in special IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) si microintreprinderile.

Axa prioritara 1 priveste sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere (are 30% din bugetul alocat POR), Axa 2: este pentru imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport (are 20,35% din bugetul alocat POR), Axa 3 se refera la imbunatatirea infrastructurii sociale (are alocat 15% din bugetul POR), in timp ce Axa prioritara 4 sprijina dezvoltarea mediului de afaceri regional si local (17% din bugetul alocat POR), iar Axa prioritara 5 este dedicata dezvoltarii durabile si promovarii turismului (15% din bugetul alocat POR).

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *