S-au descoperit cateva licitatii care miros a spaga de milioane de euro pentru fostul sef al Agentiei de Plati in Agricultura, Eugen Ticau

I. NASUL BANILOR EUROPENI

Fondurile europene reprezinta o „mina de aur” pentru primariile comunale. Avantajul principal: finantarile sunt suta la suta nerambursabile.

Cum era normal, autoritatile locale s-au inghesuit sa depuna proiecte pentru modernizarea drumurilor, construirea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare si chiar achizitionarea de utilaje si echipamente pentru servicii publice. Unele dosare au fost aprobate, altele nu.

Primarii ale caror proiecte au fost acceptate au organizat licitatii pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de lucrari si care vor fi platite din bani europeni. Si cum sumele puse in joc sunt de ordinul milioanelor de euro, era de asteptat ca societatile de profil sa dea navala la aceste licitatii. Sa fie o simpla intamplare ca o singura societate a prins lucrari de milioane de euro? Sa fie vorba, oare, despre o companie puternica ce ofera calitate la cele mai mici preturi?

Una din lucrarile castigate de societatea in cauza este data in subantrepriza unei firme ce apartine fiului fostului sef al Centrului Regional de Plati, practic institutia care acorda aceste finantari europene.

Tot ca o coincidenta, acelasi fiu urmeaza sa fie cununat de patronii ce sfideaza criza.

Mai mult, in jurul primarilor de comune unde societatea a castigat licitatiile au planat suspiciuni de luare de mita. Unii primari s-au ales si cu dosare la DNA.

Scenariul este simplu – aprobarea proiectelor din fonduri europene este „taxata” de sefii institutiei ce dirijeaza acesti bani. Si vorbim despre comisioane destul de importante.

II. DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE

O felie din tortul cu bani europeni a ajuns printr-o manevra dubioasa chiar la familia lui Eugen Ticau, fostul sef al Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, actual director al Directiei Agricole iesene. Afacerea a fost facuta in judetul Botosani.

Societatea Tehnic Asist, patronata de sotii Dana si Mirel Vlas, a castigat nu mai putin de 5 licitatii in urma carora va incasa peste 8 milioane de euro, bani europeni.

Pentru aceste sume, Tehnic Asist trebuie sa modernizeze o parte din drumurile din cinci commune, sa construiasca reteaua de apa si canalizare, cateva statii de epurare si sa livreze o serie de utilaje pentru servicii publice.

Cum licitatiile au fost castigate in toamna anului 2008, era greu de crezut ca societatea din Botosani va putea onora toate comenzile. Astfel, una dintre lucrari a fost subcontractata. Noul beneficiar al banilor europeni a devenit firma Best Road Project, al carei actionar este Radu Stefan Ticau, fiul lui Eugen Ticau. Valoarea totala a proiectului este de 5 milioane de lei, insa nu stim cu exactitate cati bani vor ajunge in conturile firmei lui Ticau junior.

Eugen Ticau – fost director CRPDRP:

„- Nu este singura firma cu care copilul meu a negociat incercand sa obtina un contract de lucrari in subantrepriza. Cu mai multe firme, a fost singura firma care, datorita faptului cum spuneti dumneavoastra a avut mai multe proiecte, atunci i-a incredintat o parte din lucrari. Lucrarea este in executie acum in judetul Botosani.

– Comuna?

– Comuna Vorniceni.

– De acolo este si sotia dumneavoastra?

– Da. Cred ca de asta i-a si dat acolo pentru ca avea loc de cazare si cunoastea forte bine… imi inchipui ca astea au fost criteriile.”

Actualul sef al Centrului Regional de Plati avertizeaza ca Tehnic Asist a incalcat flagrant legea. Liviu Bulgaru sustine ca firmele contractante nu au voie sa ofere lucrarile in subantrepriza.

Interesant este si faptul ca lucrarea subcontractata este chiar in satul in care locuiesc bunicii lui Ticau Junior. Cat de stransa este legatura intre familiile Vlas si Ticau? Foarte mare, tinand cont ca Dana si Mirel Vlas vor fi nasii de cununie ai lui Radu Stefan Ticau. Cum se explica aceasta prietenie dintre un patron botosanean si un fost sef de institutie publica prin mainile caruia au trecut milioane de euro, din fonduri europene? Pus sa raspunda la aceasta intrebare, Eugen Ticau a dat din colt in colt.

Eugen Ticau – fost director CRPDRP:

„- Cum a ajuns baiatul dumneavoastra sa-l cunoasca pe acest Mirel Vlas de la Botosani, de la Catamarasti Deal?

– La Catamarasti Deal, feciorul meu distribuia vane, ventile, hidranti pe toata zona Moldovei. Si intamplator a distribuit si la firma respectiva. Si in felul asta s-au cunoscut Sunt prieteni. Feciorul meu e prieten cu respectivul. Iar licitatiile, eu n-am nicio legatura cu licitatiile pe care le-a castigat. Nu cunosc personal niciun primar unde a castigat si nici nu am fost sa vorbesc cu niciun primar.

– Noi am fost chiar in judet saptamana trecuta.

– Unde?

– In Botosani. Un primar din comuna Mihai Eminescu a spus: Cum sa nu-l cunosc pe domnul Ticau?”

Prins cu cioara vopsita, Eugen Ticau a plusat cerand sa fie testat cu detectorul de minciuni.

Eugen Ticau: „Cu Virgil ma cunosc. Dar asta nu inseamna ca… Pe Virgil il cunosc. Eram membru PNL, eram vicepresedinte si el era vicepresedinte. Dar asta nu inseamna ca am fost sa vorbesc sa-I dea cuiva. Dar daca vreti putem merge la un detector de asta, de minciuni, si merg si cu ala care a dat informatia, ca eu stiu de unde pleaca tot, sa vedem daca eu am mers sa vorbesc pentru Tehnic Asist sau pentru oricare alta firma. Asta nu e un argument cu detectorul dar se poate verifica. Eu pot sa merg ca acolo isi da seama aparatul daca mint sau nu mint. Deci eu Ticau am curajul sa merg acolo. Deci pe Virgil chiar il cunosc dinainte, eu nu-l cunosteam pe Mirel de cand il stiu pe Virgil.”

Eugen Ticau se jura ca este incoruptibil. Se apara spunand ca l-a refuzat pana si pe seful sau de partid, deputatul liberal Relu Fenechiu.

„- Este o intamplare faptul ca patronii firmei Tehnic Asist, domnii Vlas, il cununa acum pe fiul dumneavoastra? Este o coinciendeta sau pur si simplu este plata unui serviciu?

– Serviciu? Dar nu inteleg sub ce forma serviciu.

– Faptul ca el a castigat mai multe licitatii cu proiectele europene?

– Si ce legatura are una cu alta? Pentru ca eu, Ticau Eugen, n-am vorbit absolut pentru nimeni, pentru absolut nicio firma, pentru absolut niciun constructor, cu niciun primar, sau angajat al unei primarii. Cat am fost eu deci nimeni, nici Fenechiu cat era de smecher, nimeni, nimeni nu a reusit sa ma convinga ca eu sa intervin pentru cineva.”

Deputatul liberal Relu Fenechiu a respins acuzatiile lansate de Eugen Ticau: „Sa va dea punctual unde l-am rugat eu sa intervina. Aceasta strategie este cunoscuta. Cand ajung astia la PD imediat toate magariile lor de zi cu zi, incearca sa le transforme in atacuri la adresa altora. El incearca sa sustina ca eu l-as fi rugat sa spuna si ce anume l-as fi rugat, fiindca in primul rand vreau sa va amintiti ca eu niciodata nu am facut drumuri de exemplu, nu ma ocup de asa ceva, si sa spuna ce licitatie a avut el la care eu macar as fi putut sa particip. Ca eu nu stiu de asa ceva. Nu sunt pe domeniul de care se ocupa el.”

Fostul sef al Centrului Regional de Plati recunoaste ca a pleacat de la sefia institutiei din cauza afacerilor derulate de fiul sau:

„Dar eu Ticau i-am interzis, in momentul in care el distribuia, i-am spus, daca cumva exista undeva un proiect pe finantari europene tu nu ai voie sa distribui pe acel proiect. Vreau sa va spun ca daca o sa verificati si de acum inainte nu o sa mai ia niciodata vreo lucrare de la firma aia pentru ca la firma aia vreau sa va spun ca lucrezi ca un sclav. Asta e parerea mea. Si i-am si spus, chiar daca nu ai lucrari nu mai iei de la ei niciodata nicio lucrare.”

III. COMISIOANELE S-AU DUBLAT?

Eugen Ticau nu este singurul apropiat al patronilor Tehnic Asist Botosani.

Jurnalistii au atras atentia ca in jurul licitatiilor la care a participat viitorul nas de cununie al lui Ticau Junior au planat suspiciuni de luare de mita. Un exemplu este cel al primarului din comuna botosaneana Mihai Eminescu. Este vorba despre Verginel Gireada, vicepresedinte PNL la nivel national. Presa botosaneana a precizat ca dupa adjudecarea licitatiei de catre Tehnic Asist, primarul comunei se plimba cu un autoturism BMW X5 – achizitionat in leasing chiar de societatea declarata castigatoare.

„Dupa adjudecarea licitatiei, primarul Gireada a primit, cu titlu de imprumut, un BMW X5 achizitionat in leasing de societatea Tehnic Asist.

„Am imprumutat-o temporar ca masina mea (n.r. – Hyundai Tucson) a luat-o fecioru-meu care este la Campina. Am imprumutat-o pe o saptamana – doua. O mai imprumut si eu pe-a mea. Sunt chestii personale. Sincer, nici nu vreau sa raspund la chestiile astea”, a explicat in acel moment Verginel Gireada.”, se arata intr-un ziar botosanean.

Surprinzator este ca si in prezent, primarul comunei Mihai Eminescu se plimba cu un BMW X5. Nu putem preciza daca autoturismul ii apartine sau este imprumutat de la Tehnic Asist. Primarul comunei botosanene sustine ca licitatia a fost organizata corect.

Virgil Gireada – primar comuna Mihai Eminescu: „La nivel national cred ca am fost cel mai verificat primar posibil din toate timpurile si pana acum. Eu am fost de alta culoare politica. Si baietii au avut ceva cu mine. Eu sunt liberal. Eu sunt vicepresedinte la PNL.

– Da il cunoasteti pe domnul Ticau?

– Da eu cunosc pe toata lumea din judetul asta si din alte judete. Sa va ganditi ca sunt vicepresedinte la PNL la nivel national. Ma cunosc cu domnul Vlas, doar nu e un secret asta. Ne stim de ani si ani de zile. Dar asta nu inseamna ca nu ma cunosc cu toata lumea din Botosani, ma stiu cu toti oamenii de afaceri. Ne stim, vorbim, poate mai luam masa impreuna vreodata. E normal, ce faci, hai mancam ceva, si ma duc si mananc ceva, care-i problema?

– Domnul Vlas v-a invitat acum la vreo nunta in Iasi, in mai?

– Nu. Dar daca ma invita ma duc.”

Si primarul comunei Drascani face obiectul unui dosar penal in urma unei lucrari adjudecate de Tehnic Asist.

Ioan Rotundu – director Jurnalul de Botosani: „Probleme din partea lor am avut cu privire la calitatea lucrarilor. Cel mai mult noi am scris de exemplu de o lucrare executata la modernizarea drumului comunal Drascani – Banuseni, un drum unde s-a cam subtiat stratul de asfalt. Noi am sesizat aspectele respective si DNA s-a implicat si a facut cercetare. Din pacate s-a rezolvat problema in stilul nostru neaos – romanesc, primarul s-a inscris la partidul de guvernamant si a scapat si de cercetarea penala. Un alt drum despre care am scris noi executat tot de Tehnic Asist a fost la Braiesti – Poiana, un drum tot cu program Phare, cu finantare europeana, unde iarasi sub aspectul calitatii a lasat de dorit in executare.”

Jurnalistul spune ca Tehnic Asist nu este singura societate care face lucrari proaste si ca toate aceste aspecte ar fi acoperite de sefii Centrului Regional de Plati de la Iasi. Mai mult, Ioan Rotundu crede ca finantarile europene se primesc doar dupa achitarea unor comisioane grase sefilor institutiei iesene.

Ioan Rotundu – director Jurnalul de Botosani: „Eu am avut cu SAPARD-ul implicatia de la iasi la un alt drum, dar lucrarea nu a fost executata de Tehnic Asist, unde intr-adevar am avut elemente ca cei de la SAPARD au venit si si-au luat comisionul dar nu s-au uitat si la calitatea lucrarii executate. Ori in prezent acel drum este mai rau decat ar fi fost inainte de modernizare. Stiu din practica ca atunci cand se deschide o finantare cei de la SAPARD urmaresc evolutia lucrarilor, probabil facand decontarile astea periodice. Dar, nu am dovezi, dar toti constructorii spun ca in ultima perioada a cam crescut contributia la cei care aproba finantarile. Chiar a fost o chestie hazlie Ca domnule de la 10% cat se dadea comisionul acum e 20% si i-am intrebat daca nu e prea mult si mi-au raspuns ca si ei sunt multi.”

IV. TRASEIST POLITIC

Potrivit jurnalistului botosanean, Mirel Vlas, patronul Tehnic Asist nu lucreaza doar cu primariile conduse de primari liberali, tabara din care face parte Eugen Ticau, fostul sef al Centrului Regional de Plati.

Ioan Rotundu – director Jurnalul de Botosani: „Nu cred ca are vreo preferinta politica anume pentru ca a lucrat cat a fost la guvernare PSD a lucrat foarte bine cu PSD, cat au fost liberalii s-a inteles foarte bine cu liberalii acum vad ca ei colaboreaza extraordinar de bine cu PD-L. N-as putea sa spun ca are o preferinta politica proprie. Se da dupa cum bate vantul.”

In barca democrat liberalilor a incercat sa intre si Eugen Ticau. Asa se explica faptul ca Ticau a prins sefia unei institutii publice.

„- Dar acum dumneavoastra cu ce partid mai sunteti? PNL sau PD-L?

– Eu sunt la PNL deocamdata.

– Si ati mers in campanie cu Carlan prin judet?

– Am mers o singura data, m-a rugat sa merg la Halaucesti.

– Deci sunteti cu PNL sau cu Carlan?

– Is la PNL. Dan Carlan este prieten de foarte multi ani cu mine. Eu, in turul doi, sub nicio forma nu as fi votat Geoana si nici nu am votat Geoana.

– Ati votat Basescu?

– Da, dar asta este optiunea mea.”

Seful PNL Iasi, Relu Fenechiu a precizat ca Eugen Ticau se afla deja pe lista Neagra: „Dumnealui va fi exclus din PNL. Este in procedura de excludere.”

Actuala conducere a Centrului Regional de Plati ar trebui sa verifice atent calitatea lucrarilor executate de catre societatea Tehnic Asist. Mai ales in conditiile in care majoritatea proiectelor castigate de firma cumatrului fostului sef SAPARD Iasi au termen de predare 2011.

Sursa: TELE M

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.