Sera orasului transformata in centrala solara

Slatina, sera, centrala, energie verde, investitie, deseuri

Pe serele primariei de pe strada Tudor Valdimirescu vor fi montate 5040 de panouri fotovolateice care vor transforma energia solara in energie electrica.

Valoarea totala a acestui proiect pe fonduri europene este de aproximativ 46 000 000 de lei, contributia primariei fiind de 3.245.000 de lei.

„Administratiile publice trebuie sa inceapa sa si produca, nu numai sa consume. Cheltuim 20 de miliarde de lei vechi pe an pentru plata energiei electrice asa ca aceasta investitie se va amortiza in maxim trei ani. Acest proiect va avea ca rezultat scaderea cu aproximatov 1088 tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon”, a explicat Minel Prina, administrator public in cadrul Primariei Slatina.

Energia electrica produsa va fi utilizata exclusive pentru consumul propriu si ar putea acoperi sistemul de iluminat public stradal. „In apropierea centralei nu se vor afla monumente ale naturii, arii protejate, specii ocrotite de flora si fauna si nici monumente istorice. Se vor crea si locuri de munca in timpul executiei si exploatarii acestei centrale”, a precizat Prina.

Deseurile transformate in energie verde

Primaria Slatina are ca partener in acest proiect grupul CEZ. „Noi am dat deja avizul de principiu pentru a solicita fondurile pentru acest proiect si vom sprijini Primaria Slatina in toate demersurile pe care le va face si dupa obtinerea finantarii. Ii vom acorda tot sprijinul pentru ca producerea energia verzi este foarte importanta pentru Grupul CEZ”, a spus stefania Ispas, purtatoarea de cuvant a CEZ Slatina.

Si desurile slatinenilor vor fi transformate in energie verde, primaria asociindu-se cu firma SC Delta Invest SRL, din Brasov pentru a construi o fabrica de tratare a reziduurilor de la halda de gunoi a orasului din comuna Milcov. Firma ar procesa 50 000 de tone de gunoi pe an, produs de locuitorii Slatinei si ar creea 60 de locuri de munca. O alta localitate din judet care s-a implicat in producerea energiei verzi este si comuna Dobretu care a solicitat fianantare pentru inlocuirea sistemele de incalzire de la gradinita si primarie cu pompe geotermale si panouri solare.

Cum functioneaza centrala

Centrala fotovoltaica va avea o putere de 1,753MWp, tensiunea la iesire va fi de 400V, tensiunea nominala resea de racodare ca fi de 20 kV, iar modulele fofovoltaice vor fi montate pe structurp metalica. Cele 5040 de panouri solare si invertoarele vor prelua energia produsa de panou sub forma de current conitnuu si o transforma in energie alternativa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top