Ministrul Mediului refuza semnarea unor conventii noi de finantare cu primariile tulcene

Ministrul Mediului, proiecte, Tulcea, mediu, pescuit

„Suntem mentionati cu cele mai multe proiecte mari de infrastructura contractate din toata Uniunea Europeana, dar la absorbtia fondurilor nu ne putem lauda. Am dat 30% din prefinantare si inca nu s-a folosit toata aceasta suma”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in timpul unei conferinte de presa sustinute la Tulcea.

Oficialul guvernamental a mai spus ca in acest an nu va mai semna conventii cu primarii pentru punerea in practica a programelor multianuale care vizeaza alimentarile cu apa potabila.

„Nu vom mai tolera ceea ce s-a intamplat in anii trecuti cu programele multianuale pe alimentarile cu apa din bugetul ministerului. Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a incheiat conventii de 2,9 miliarde de lei, peste puteri, iar in trei ani nu am putut da decat circa 400 de milioane, iar anul acesta 230 milioane de lei. Deci, in cazul conventiilor incheiate, proiectele nu se vor putea finaliza decat in 4-5 ani si nu imi voi asuma raspunderea sa semnez noi conventii”, a mentionat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

In ceea ce priveste problema lipsei personalului cu care se confrunta in momentul de fata atat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cat si alte institutii, el a afirmat ca va incerca sa identifice o formula legala pentru a se recunoaste activitatea functionarilor publici implicati in proiecte cu finantare europeana.

„Vom mai discuta saptamana aceasta masurile de reducere a cheltuielilor. Ele s-au redus fata de 2008 si 2009, dar nu de ajuns si trebuie gasite si alte modalitati de aceste masuri. In ceea ce priveste Garda de Mediu, am redistribuit 150 de angajati ai Fondului de Mediu la Garda, asa ca aici nu poate fi vorba de o lipsa de personal”, a mai spus oficialul guvernamental. Una din problemele ridicate in timpul discutiilor cu autoritatile tulcene a fost cea referitoare la situatia digurilor din Delta Dunarii, in conditiile in care unele din acestea sunt in proprietatea unor firme private.

„Dupa parerea mea, atunci cand s-a facut privatizarea, aceste diguri nu ar fi trebuit sa fie trecute la societati comerciale pentru ca se stia ca niciodata o societate comerciala nu le va putea intretine. A fost o greseala de la bun inceput, dar daca s-a facut vom incerca sa o reparam acum. Am cerut si domnului prefect sa aiba o intalnire cu cei implicati si sa incercam o rezolvare. O varianta ar fi ca digurile sa fie trecute in proprietatea statului pentru a putea fi facute unele lucrari deoarece Ministerul Mediului nu poate aloca acum fonduri pentru ca este vorba de un dig privat. Putem cel mult sa amendam aceste societati, dar cu amenda nu rezolvam in niciun fel aceasta problema. Vom avea discutii si poate vom gasi o rezolvare”, a declarat ministrul Borbely.

In timpul conferintei de presa, oficialul guvernamental a refuzat sa se exprime cu privire la posibilitatea interzicerii pescuitului comercial si a vanatorii in Delta, exprimandu-si speranta ca Guvernul sa aprobe o hotarare prin care cele trei institute de cercetare din tara care au fost comasate la finele anului trecut sa isi recapete personalitatea juridica.

„Din punct de vedere al mediului, Tulcea este poate cel mai important judet din Romania. Nu am fost constienti de acest lucru in ultimii 20 de ani si cred ca este timpul sa ii acordam o atentie mai mare. Delta Dunarii trebuie sa fie o zona de interes maxim pentru dezvoltarea durabila”, a precizat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Vizita la Tulcea oficialului guvernamental s-a incheiat marti cu o deplasare la lacul Ciuperca, o investitie finantata de Administratia Fondului de Mediu, si o intalnire cu cercetatorii Institutului National Delta Dunarii.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top