Agenda digitala: Comisia defineste un plan de actiune pentru a impulsiona prosperitatea si bunastarea Europei

Agenda digitala, TIC, finantare, cercetare, dezvoltare, incluziune

Agenda defineste sapte domenii prioritare de actiune: crearea unei piete unice digitale, interoperabilitate crescuta, sporirea sigurantei si a increderii in internet, accesul mult mai rapid la internet, mai multe investitii in cercetare si dezvoltare, ridicarea nivelului aptitudinilor si incluziunii in materie de „alfabetizare digitala” si aplicarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru a solutiona problemele cu care se confrunta societatea, de exemplu schimbarile climatice si imbatranirea populatiei.

Printre beneficiile potentiale se numara facilitarea operatiunilor de facturare si plata electronica, implementarea rapida a telemedicinei si obtinerea unui iluminat eficient din punct de vedere energetic. In aceste sapte domenii de actiune, Agenda digitala prevede 100 de actiuni subsecvente, dintre care 31 de natura legislativa.

Agenda digitala este prima dintre cele sapte initiative-pilot din cadrul Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.

„Trebuie sa punem interesele cetatenilor si ale companiilor europene in prim-planul revolutiei digitale, pentru a putea beneficia din plin de potentialul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) de a crea noi locuri de munca si de a promova sustenabilitatea si incluziunea sociala” a spus vicepresedintele Comisiei pentru Agenda digitala, Neelie Kroes.

„Ambitioasa strategie prezentata astazi arata cu claritate domeniile asupra carora trebuie sa ne concentram eforturile in anii urmatori. Pentru a putea realiza pe deplin potentialul viitorului digital al Europei avem nevoie de angajamentul deplin al statelor membre, al sectorului TIC si al altor actori economici majori.”

Sapte obiective

O noua Piata unica pentru a putea beneficia de avantajele erei digitale

Cetatenii ar trebui sa poata beneficia de servicii comerciale si de divertisment cultural la nivel transnational. Dar pietele online ale UE sunt inca separate de bariere care restrang accesul la serviciile paneuropene de telecomunicatii, precum si la serviciile si continutul digital.

In SUA se descarca de patru ori mai multa muzica decat in UE, unde lipsesc ofertele legale, iar pietele sunt fragmentate. Comisia intentioneaza sa deschida accesul la continutul online legal, prin simplificarea procedurilor de acordare si gestionare a drepturilor de autor si a procedurilor transfrontaliere de acordare a licentelor. Alte actiuni includ facilitarea operatiunilor de facturare si plata electronica, precum si simplificarea solutionarii litigiilor online.

Imbunatatirea standardizarii si interoperabilitatii TIC

Pentru a le permite cetatenilor sa creeze, sa combine si sa inoveze, avem nevoie de produse TIC deschise si interoperabile.

Sporirea increderii si a sigurantei

Europenii nu vor adopta o tehnologie in care nu au incredere – ei trebuie sa se simta in siguranta si in largul lor atunci cand acceseaza continutul online. Un raspuns european mai bine coordonat in fata atacurilor cibernetice si norme mai ferme in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal sunt parte a solutiei. De asemenea, se pot intreprinde actiuni prin care operatorii de site-uri web ar putea fi potential obligati sa-si informeze utilizatorii in legatura cu eventualele violari ale securitatii datelor lor personale.

Imbunatatirea accesului europenilor la internetul rapid si ultrarapid

Obiectivul pentru 2020 este de a pune la dispozitia tuturor cetatenilor europeni internet la viteze de minimum 30 Mbps, cu 50% din familiile europene abonate la conexiuni de minimum 100 Mbps.

In momentul de fata, doar 1% din europeni dispune de o conexiune internet de mare viteza prin fibra optica, fata de 12% din japonezi si 15%, in cazul sud-coreenilor. Internetul ultrarapid este esential pentru o crestere economica puternica, pentru crearea de locuri de munca, pentru prosperitate si pentru a garanta cetatenilor accesul la continutul si serviciile dorite. Comisia va explora inter alia posibilitatile de atragere a investitiilor in retelele de banda larga, prin intermediul mecanismelor de ameliorare a conditiilor de creditare si va furniza orientari privind incurajarea investitiilor in retelele de fibra optica.

Impulsionarea cercetarii de varf si a inovatiei in TIC

Europa trebuie sa investeasca mai mult in domeniul cercetarii si dezvoltarii si sa se asigure ca cele mai bune idei europene se concretizeaza pe piata. Agenda are ca scop inter alia stimularea investitiilor private prin finantare europeana la nivel regional si finantarea sporita a cercetarii in UE, pentru a putea garanta ca Europa tine pasul cu concurenta si chiar o depaseste. Investitiile UE in cercetarea din domeniul TIC se ridica la mai putin de jumatate din nivelul investitiilor SUA (37 de miliarde EUR, fata de 88 de miliarde EUR, in 2007).

Furnizarea de servicii accesibile online si de competente digitale pentru toti cetatenii Europei

Mai mult de jumatate din cetatenii Europei (250 de milioane) folosesc internetul in fiecare zi, dar alti 30% nu l-au folosit niciodata. Toata lumea, tineri si batrani, indiferent de mediul social din care provin, are dreptul la cunostintele si competentele necesare pentru a putea participa la era digitala, tinand cont ca serviciile publice, sociale si de sanatate, comertul, invatamantul si viata politica migreaza tot mai mult online.

Valorificarea potentialului TIC in beneficiul societatii

Trebuie sa investim in utilizarea inteligenta a tehnologiei si in exploatarea informatiei in scopul cautarii de solutii pentru reducerea consumului de energie, sprijinirea persoanelor in varsta, conferirea de puteri pacientilor si imbunatatirea accesului online pentru persoanele cu handicap.

Unul dintre scopuri ar fi acela ca pana in 2015, pacientii sa isi poata accesa online fisele medicale, in orice punct al UE s-ar afla. Agenda va impulsiona totodata si tehnologiile TIC de economisire a energiei, cum ar fi tehnologia iluminarii cu semiconductori (Solid State Lighting-SSL) care utilizeaza cu 70% mai putina energie fata de sistemele de iluminare standard.

Aplicarea Strategiei digitale pentru Europa

Provocarea cea mai mare este asigurarea adoptarii si a implementarii rapide a masurilor necesare pentru atingerea obiectivelor mentionate mai sus. Comisari responsabili ai mai multor domenii vor colabora cu institutiile UE si cu partile interesate pentru a transforma Agenda digitala in realitate.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top