Banii ISPA pot ajunge si la firmele mici

Aproape 100 de proiecte de infrastructura si mediu, deja aprobate, sunt in asteptare pentru fondurile ISPA. Acestea reprezinta „capete de afis” pe lista proiectelor care vor primi zeci de milioane de euro dupa 2007. Ce-i drept, este vorba despre obiective de infrastructura de valori mari, care in medie ajung la 20-30 Milioane Euro si se desfasoara pe durata a cinci sau sase ani.

Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare (ISPA) vizeaza introducerea sistemelor de apa si canalizare,ajung la 20-30 Milioane Euro si se desfasoara pe durata a cinci sau sase ani. Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare (ISPA) vizeaza introducerea sistemelor de apa si canalizare, constructia sau reabilitarea unor drumuri si poduri, precum si tratarea apei reziduale sau depozite ecologice de gunoi. Pentru contractarea lucrarilor, antreprenorul principal trebuie sa fie o firma mare, cu experienta in domeniu. Insa, pe langa aceasta, IMM-urile din domeniul constructiilor pot subcontracta mai departe lucrari mai mici, care ajung la cateva sute de mii de euro si le asigura „alimentarea” conturilor timp de cativa ani buni.

Exista peste 60 de proiecte, pe componentele de „Infrastructura” si „Mediu”, care vor fi realizate dupa 2007. „Noi le-am propus, ele au fost deja aprobate, dar fiindca s-au epuizat fondurile pentru anul curent, ele vor fi semnate pe rand incepand cu anul viitor, asadar, vor intra efectiv in lucru dupa 2007”, explica Eugen Teodorovici, director al Autoritatii de Management pentru Fondul de Coeziune in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Despre posibilitatea subcontractarii unor lucrari finantate prin ISPA putem afla chiar de la o companie care a „prins” o astfel de oportunitate. MBM Construct din Focsani este „o intreprindere de dimensiune medie, iar contractul este de cateva sute de mii de euro”, spune Doru Georgescu, cel care s-a ocupat de proiect. Este vorba de o mica portiune din lucrarile pentru „Reabilitarea retelei de canalizare si a statiei de epurare in Municipiul Focsani”. „Noi executam sapaturi, umpluturi, masuratori si alte tipuri de activitati de infrastructura. Nu am inceput de mult lucrarile, merge destul de incet, dar nu au fost probleme”, spune Doru Georgescu.

Schema prin care firmele mici pot ajunge la astfel de contracte este urmatoarea: o autoritate locala propune proiectul, iar daca este aprobat de catre MFP si Comisia Europeana, se lanseaza licitatia pentru antreprenorul principal. Acesta trebuie sa fie o firma puternica, iar in Romania nu exista astfel de firme cu experienta in proiecte de acest gen. Licitatia este anuntata public, atat de catre autoritatea locala, cat si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prin urmare, la licitatie se prezinta companii din UE. Gheorghe Vasilescu, directorul Companiei de Utilitati Publice Focsani, beneficiarul finantarii pentru canalizare si epurarea apei, spune ca la licitatie s-au prezentat zece firme din Spania, Grecia si Italia. Castigatorii au fost o firma din Italia, SCA.MO.TER, pentru componenta de canalizare, si una din Germania, LS Abwassertechnik, pentru cea de epurare. „Am urmarit in permanenta etapele proiectului, de cand am aflat ca se va realiza, si eram la curent cu ce se intampla. Insa pentru subcontractare firma din Italia ne-a contactat pe noi”, spune Doru Georgescu. „Compania italiana a studiat activitatea micilor companii locale cu ajutorul Camerei de comert. Apoi a subcontractat niste lucrari pentru patru firme din Focsani”, explica Gheorghe Vasilescu.

Proiectele care au demarat deja in cadrul ISPA nu au avut rezultate spectaculoase pana in prezent. „Abia de acum incolo se vor simti efectele, fiindca primele obiective vor fi finalizate incepand cu 2006. Multe proiecte din cele viitoare vor trece direct sub incidenta Fondului de Coeziune (unul din fondurile importante pentru statele membre UE, n.r.)”, spune Eugen Teodorovici. Teoretic, sunt circa 30.000 de IMM in domeniul constructiilor, in Romania, iar cele care executa lucrari de infrastructura pot avea acces la subcontractari in cadrul proiectelor ISPA. Ele trebuie sa urmareasca lansarea licitatiilor si apoi desemnarea antreprenorului principal.

In anii urmatori, vor fi finantate prin ISPA aproape 100 de lucrari mari de transporturi, canalizare, tratarea apei reziduale si mediu, in mai multe orase. Iata ce anume trebuie sa urmareasca intreprinzatorii:

  • Lucrari de modernizare/introducere a alimentarii cu apa si infiintarea/modernizarea de statii de epurare: Bucuresti, Deva, Botosani, Baia Mare, Galati, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Resita, Zalau, Barlad, Ramnicu Valcea, Alba Iulia-Sebes, Targoviste, Turda, Campulung, Targu Jiu, Campina, Slatina, Roman, Alexandria, Calarasi, Slobozia, Giurgiu, Sfantu Gheorghe, Onesti, Ramnicu Sarat, Miercurea Ciuc, Medias, Lugoj, Tecuci, Medgidia, Mangalia, Fagaras-Codlea.
  • Depozite ecologice, reciclare: Galati-Braila, Cluj, Brasov, Arges, Baia Mare, Caras Severin, Iasi, Bacau, Suceava, Botosani, Giurgiu si Calarasi, Satu Mare, Valea Jiului, Oradea, Bistrita, Prahova, Prahova, Alba Iulia, Buzau.
  • Largirea autostrazilor (deja semnate): Pitesti-Sibiu, Arad-Timisoara-Lugoj, Deva-Orastie-Sibiu, Brasov-Sibiu, Rasnov-Predeal, Predeal-Comarnic, Comarnic-Ploiesti, Cernavoda-Constanta.
Sursa: , Revista Capital online, 6 octombrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top