Turnu Severin: Ingrijesc albine ca sa castige bani europeni

albine, fonduri europene, fermieri, apicultori, proiecte

Apicultorii si asociatiile de crescatori de albine ar putea primi bani europeni pentru combaterea anumitor boli ale albinelor, de exemplu, sau pentru achizitia de roiuri, matci si familii de albine.

Acesta este si motivul pentru care tot mai multi mehedinetni se orienteaza spre cresterea albinelor si producerea mierii de albine. In Mehedinti, exista cel putin 800 de apicultori, iar numarul acestora este intr-o continua crestere.

„Majoritatea fermierilor isi doresc in special apicultura, pentru ca s-a observat, de-a lungul timpului, ca accesul la fondurile europene este mult mai facil pentru apicultori, insa nu trebuie uitat faptul ca trebuie sa mancam nu numai miere, ci si lapte, branza sau oua, drept pentru care trebuie sa depunem proiecte si sa formam profesional si alti fermieri”, ne-a precizat Angel Baloi, directorul Camerei Agricole Mehedinti.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie, printre altele, sa aiba si pregatire in domeniul apiculturii, confirmata prin atestat sau certificat sau diploma, conform legislatiei in vigoare.

Mostenire de familie

Alti 45 de mehedinteni au sustinut examenul pentru obtinerea certificatului de apicultor. Unul dintre ei este si Marius Escuceanu (30 ani), din Severin, care isi doreste o afacere in acest domeniu, pentru a duce mai departe traditia in familie, dar si pentru a accesa, mult mai usor, fonduri europene.

Recunoaste ca e mai mult o pasiune decat o afacere, intrucat apicultorii se confrunta, spune el, cu greutati in ceea ce priveste valorificarea mierii. „Tatal meu are o familie de 60 stupi. De la el am reusit sa mai invat cate ceva despre albine. Doresc sa iau certificatul, pentru a putea accesa fonduri europene si pentru a mari numarul de stupi, chiar daca avem problem cu valorificarea mierii. Sunt multi bani care se investesc, mai ales in perioada de iarna. Cu toate acestea, este un hobby care trebuie sustinut”, ne spune Marius.

La Eselnita, se preda piscicultura

Cursul de apicultor, organizat de Camera Agricola Mehedinti, a costat 200 lei si a fost realizat cu ajutorul specialistilor din institutie. Alti 30 de mehedinteni se pregatesc, in aceste zile, la Eselnita, pentru a deveni piscicultori. Cursul a costat 200 lei, se desfasoara pe parcursul a trei luni si este tinut in Clisura, intrucat majoritatea potentialilor absolventi sunt din aceasta zona.

Camera Agricola Mehedinti organizeaza, de asemenea, cursuri de crescatori de animale, agricultori si legumicultori.

Sursa: Adevarul

2 thoughts on “Turnu Severin: Ingrijesc albine ca sa castige bani europeni”

 1. Ionut Catalin spune:

  Buna ziua, aveti idee daca si ce masuri vor fi pentru apicultura pentru 2013?
  Astept raspuns, multumesc!

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   AM PNDR inca nu a publicat calendarul estimativ al lansarii apelurilor de proiecte pe 2013. Cand va fi publicat, vom anunta si pe site-ul nostru.

   Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *