Lucrarile la statia de epurare de la Braila ar putea fi continuate pe bani europeni

Braila, fonduri europene, lucrare, statia de epurare, cofinantare

Primarul de Braila, Aurel Simionescu, a declarat ca aceasta varianta a fost discutata cu comisarii europeni si ca sunt sanse mari ca ea sa fie aprobata atat la nivel national, cat si la nivel european.

„A fost o discutie mai lunga la Bucuresti, la Comitetul de monitorizare, in prezenta comisarilor europeni, despre situatia de la Braila. Cred ca aceasta varianta chiar va merge, astfel incat sa nu se piarda finantarea si sa avem, intr-un final, statia de epurare”, a spus Simionescu.

Potrivit primarului, castigatorul licitatiei pentru realizarea obiectivului, consortiul turco-german „System Yappi Passant”, care cauta solutii pentru contractarea unui imprumut, a obtinut din partea FinansBank, unitatea bancara care a emis scrisoarea de garantie, promisiunea de a le fi acordate fondurile necesare continuarii lucrarilor.

„Turcii au spus ca au primit linia de finantare, dar ca sa fim siguri am intrebat si noi la banca. Nu le-am cerut detalii despre contract sau mai stiu eu ce, ci doar sa confirme ca, intr-adevar, pe 1 iunie, vor deschide linia de finantare pentru System Yappi Passant. Teoretic, este adevarat”, a adaugat Simionescu.

Licitatia pentru executarea lucrarii, castigata de consortiul turco-german ‘System Yappi Passant’, are o valoare de 19 milioane de euro, termenul de finalizare a lucrarilor fiind 31 decembrie 2010, iar in momentul de fata s-a executat doar 13% din lucrari. Statia de epurare este una dintre componentele programului ISPA, alaturi de realizarea sistemului de canalizare din municipiu si a unui canal colector, proiect castigat de firma greceasca SC ‘Athena’, care are, la randul ei, intarzieri in ceea ce priveste graficul de predare a lucrarilor.

Lucrarile la statia de epurare au demarat in luna iulie 2009, cu o intarziere de trei ani, licitatia fiind adjudecata initial de firma italiana ‘Termomecanica’, contractul fiind, ulterior, reziliat si organizata o alta licitatie. Daca termenul de finalizare a lucrarilor la statia de epurare nu va fi respectat, Uniunea Europeana va solicita returnarea banilor acordati pentru acest proiect.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *